Merkez Bankası’ndan yeni TL kararı: Ek adımlar atıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaşma politikası kapsamında yeni adımlar atma kararı aldı.

20.07.2024-10:44 - (Son Güncelleme: 20.07.2024-10:44) Merkez Bankası’ndan yeni TL kararı: Ek adımlar atıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yeni kararlar uygulamaya kondu. Merkez Bankası, makroihtiyati çerçeve kapsamında bir duyuru yaptı. Bu duyuruda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunu desteklemek amacıyla bazı adımlar attığı belirtildi. 

Ek adımlar atıldı

AA’da yer alan habere göre; Bu çerçevede kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapılarak, dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ve Türk lirası (TL) kredilerin payının korunması hedeflendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda, yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırı yüzde 1,5'e indirilmiştir. TL kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırları ise sabit tutulmuştur. Ek olarak, yatırım kredilerine sağlanan istisna genişletilerek, uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredileri TL ve yabancı para kredi büyüme sınırlarından muaf tutulmuştur."

Merkez Bankası’ndan yeni TL kararı: Ek adımlar atıldı

Resmi Gazete’de yayımlandı

Ayrıca TCMB, Türk lirası (TL) mevduata geçişi desteklemek amacıyla YUVAM hesaplarına ilişkin düzenlemeler yaptı. "Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeye göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında olduğu gibi YUVAM hesapları için de faiz oranı alt sınırı politika faizinin yüzde 70'ine indirildi. Ayrıca, vadelere göre ilave getiri oranları 2'şer puan azaltılarak 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli hesaplar için sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 4 olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeye göre, YUVAM hesapları sadece yurt dışından transfer yoluyla ya da yurt dışından efektif olarak geldiğini belgeleyen bir evrak karşılığında açılabilecek. Merkez Bankası, YUVAM hesapları için bankalara artık herhangi bir komisyon ödemesi yapmayacak. Bu değişiklikler 22 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal