Merkez Bankası’ndan dikkat çeken kredi kartı verisi: Taksitli harcamalarda rakam düştü

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı kullananlara ilişkin önemli bir veri yayımladı. Merkez Bankası’na göre kredi kartı harcamalarında 109 milyar TL’lik bir gevşeme söz konusu.

10.08.2024-17:33 - (Son Güncelleme: 10.08.2024-17:33) Merkez Bankası’ndan dikkat çeken kredi kartı verisi: Taksitli harcamalarda rakam düştü

Kredi kartı kullanıcılarının son dönemde taksit yöntemiyle harcama işlemlerinde gerileme yaşanıyor. Merkez Bankası'nın son verilerine göre, Türkiye'de bireysel ve kurumsal kredi kartı harcamalarında belirgin bir düşüş yaşandı. 5 Nisan 2024 tarihinde 787.8 milyar TL olan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, 26 Temmuz 2024'e kadar 678.8 milyar TL'ye gerileyerek, 109 milyar TL'lik bir azalma kaydedildi.

Taksit seçenekleri düşünce alışveriş de azaldı

Milliyet’in yer verdiği habere göre; Bu düşüşün nedenlerinden biri olarak, son dönemde kredi kartı kullanımına getirilen taksit sınırlamaları gösteriliyor. Özellikle elektronik alışveriş gibi bazı sektörlerde, daha önce 8-10 aya kadar vade farksız taksitlendirme yapılırken, bu olanakların ciddi şekilde kısıtlandığı görülüyor. Bazı alışverişlerde hiç taksit imkânı sunulmazken, bazılarında ise en fazla 3 taksit seçeneği sunulabiliyor.

Merkez Bankası’ndan dikkat çeken kredi kartı verisi: Taksitli harcamalarda rakam düştü

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet'e yaptığı açıklamada, kredi kartı harcamalarındaki düşüşün devam edeceğini öngörüyor. Bu düşüşün, kredi kartı limitlerinin azalması ve vatandaşların harcama alışkanlıklarında değişiklik olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Ayrıca, uygulanan para politikalarının harcamaları daha da azaltacağını ve tasarrufa yönelimi artıracağını ifade ediyor.

Bazı sektörlerde taksit sınırlaması uygulanabilir

Bayram, ilerleyen süreçte bazı sektörlerde kredi kartı taksit sınırlamalarının uygulanabileceğini de belirtiyor. Bunun nedeni, ekonominin aşırı ısınması ve iç talebin güçlü kalması olarak gösteriliyor. İç talebin soğutulması amacıyla taksit sınırlamalarının getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Kredi kartı faiz oranlarının şu anda yüzde 4.25 ile 5 seviyelerinde olduğunu ve bu oranların daha fazla artmasının beklenmediğini, hatta ilerleyen dönemlerde faiz indiriminin mümkün olabileceğini belirtiyor.

Bu değerlendirmeler, Türkiye'de kredi kartı harcamalarının ve taksitlendirme imkanlarının geleceği hakkında önemli ipuçları sunuyor. Ekonomik koşullara ve Merkez Bankası'nın para politikasına bağlı olarak, tüketici harcamaları ve kredi kartı kullanımı konusunda değişiklikler beklenebilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal