Merkez Bankası, 'TR Karekod'u Uygulamaya Alıyor

Merkez Bankası (TCMB), ‘TR Karekod’u kullanıma çıkarıyor. Ödemeleri daha kolay bir hale getirecek uygulamayı simitçiden büfeciye küçük işletmeler de kullanabilecek.

22.08.2020-10:35 - (Son Güncelleme: 22.08.2020-10:33) Merkez Bankası, 'TR Karekod'u Uygulamaya Alıyor

Sabah'ta yer alan habere göre, pandemiyle mücadele döneminde oldukça yoğun şekilde kullanılan temassız bankacılık 'karekod' uygulamasında yeni bir döneme geçildi.

TCMB, nakitsiz ödemeleri her düzeyde artıracak karekod kullanımının yaygın duruma gelmesini sağlayacak 'TR Karekod'u uygulamaya alıyor.

Ödeme hizmeti kapsamına dahil olan bu kodlarla ödemeler kolay bir hale gelecek, küçük işletmeler de dahil olmak üzere tüm işyerlerinde kullanımı teşvik edilerek daha az nakit kullanımı temin edilecek. Simitçi, çiçekçi, büfeci benzeri küçük işletme ile satıcılar da karekod kullanabilecek.

ÜST KISIT GELEBİLİR

TCMB TR Karekod kullanılarak yapılabilecek ödeme işlemlerine üst kısıt getirebilecek. Aynı zamanda ödeme hizmeti temin edicileri, TR Karekod işlemlerinin yapıldığı sistem işleticileri, iş yerleri, dış hizmet temin edicileri benzeri aracılığıyla gereken bilgi, evrak istemeye ve gerek görülmesi durumunda yerinde inceleme yapmaya sorumlu olacak.

TR Karekod, karekod üretici koduna sahip ödeme hizmeti temin edicisi ve Merkez Bankası tarafından uygun görülen ödeme yöntemi işleticisi aracılığıyla üretimi yapılacak. Karekod üretici kodu, ödeme hizmeti temin edicisi, TCMB tarafından uygun görülen ödeme yöntemi işleticisinin isteği üzerine Bankalararası Kart Merkezi aracılığıyla düzenlenecek, internet sitesi üzerinden duyurulacak. Ödeme hizmeti temin edicisi de yapılacak ödemelerin güvenli ve problemsiz bir şekilde yapılması için gereken tedbirleri almakla sorumlu olacak.

EN GEÇ 2021'E KADAR

Ödeme hizmeti temin edicileri, kullanılan karekodları ve alakalı altyapılarını en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar yönetmelikle uyumlu duruma getirecek. TCMB bu süreyi bir seneyi aşmayacak şekilde uzatabilecek.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal