Merkez Bankası Toplantısı Ne Zaman Yapılacak?

Merkez Bankası faiz kararı vatandaşlar tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Peki, Merkez Bankası PPK toplantısından ne kararlar çıkacak? Merkez Bankası faiz indirecek mi?

04.05.2021-11:22 - (Son Güncelleme: 17.02.2022-14:50)

Merkez Bankası ocak ayı PPK toplantısı, 2022'nin ikinci toplantısı yapıldı. Geçen yıl Nisan ayı toplantısından beri faiz indirme kararı alınıyordu. Bu yılın ilk toplantısından sonra ikinci toplantısında da faizler sabit kaldı.

Şubat ayı içerisinde yapılan toplantıda faizlerin yüzde 14'te kalmasına karar verdiği ifade edildi. Martayı içerisinde yapılacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası yeni faiz kararını belirledi ve faizler sabit kaldı.

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, 18 Mart 2022 tarihinde yapılacak. Merkez Bankası’nın faiz kararını saat 14:00’te açıklanması öngörülüyor.

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ DÜŞÜRECEK Mİ?

Dövizin aşırı yükselmesini engellemek için müdahaleler yapıldı. Bununla birlikte cari açığın azaltılması ve ihracat temelli bir ekonomi için faizlerde indirim hala konuşulmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı son açıklamalarda faizin enflasyon sebebi olduğunu ve enflasyonla savaştıklarını dile getiriyor. Bu da faize karşı savaşın devam ettiği anlamına gelmektedir.

Eylül ayında ise faizler yüzde 19’dan yüzde 18’e çekildi. Ekim ayında politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 18'den yüzde 16'ya indirildi. Kasım ayında da faiz indirimini devam ettiren TCMB 100 baz puan indirime gitti ve faizleri yüzde 15 seviyesine çekti. Aralık  faiz kararında faizler yüzde 14'e indirildi. Son toplantı olan Ocak ve Şubat toplantısındaysa faizler sabit kaldı. 

MERKEZ BANKASI NEDİR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temel olarak ülkemizde para ve kur politikalarının yönetilmesinden sorumlu olan kurumdur.


MERKEZ BANKASI GÖREV VE SORUMLULUKLARI NEDİR?

Bankanın Merkez Bankası Kanunu ile düzenlenen görev ve sorumlulukları, 5 temel alana ayrılmaktadır:

1. Fiyat İstikrarı

Merkez Bankasının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarı ile birlikte ekonomik kararlarda dikkate almayı gerektirmeyecek bir ölçüde düşük enflasyon oranı ifade edilmektedir. Banka, bu amaç doğrultusu içerisinde uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı araçları doğrudan kendisi belirler, bir başka deyişle araç bağımsızlığı bulunur.

2. Finansal İstikrar

Finansal istikrar, Merkez Bankası için destekleyici amaç özelliğine sahiptir. Bu neticede Banka, Türkiye’deki finansal sistemin istikrarı için para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici önlemleri almakla sorumludur. 

3. Döviz Kuru Rejimi

Ülkemizdeki döviz kuru rejimini Hükûmet ile birlikte belirlemek, biçimlendirmek ve uygulamak; Bankanın bir diğer görevidir.

Bunun yanı sıra, Türkiye’deki altın ve döviz rezervlerini saklamak ve ülke menfaatleri doğrultusunda yönetmekten sorumlu olan kurum, yine Merkez Bankasıdır. 

4. Banknot Basma ve İhraç İmtiyazı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87. maddesine göre para basma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndedir. Ancak TBMM banknot basma ve ihraç yetkisini süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. 

5. Ödeme Sistemleri

Merkez Bankası; fonların ve menkul kıymetlerin güvenli ve hızlı bir şekilde aktarılması ve mutabakatının gerçekleştirilmesi adına yeni sistemler kurmak, kurulmuş ve kurulacak sistemlerin kesintisiz işlemesini sağlamak, gözetimini gerçekleştirmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak ile yükümlüdür.

YORUM YAZ..
Modal