Merkez Bankası iyi gidişatını sürdürüyor: ‘Bu hafta rezervler pozitife geçebilir’

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), rezervleri hızla biriktirmeye devam ediyor. Alınan verilere göre, swap hariç net rezervler 9 milyar dolar artarak -6 milyar dolara geldi. Toplam rezervler ise 142 milyar doların üzerine çıktı.

28.05.2024-11:21 - (Son Güncelleme: 28.05.2024-11:21) Merkez Bankası iyi gidişatını sürdürüyor: ‘Bu hafta rezervler pozitife geçebilir’

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), rezerv birikiminde kritik seviyeye ulaştı. Alınan son bilgilere göre, swap hariç net rezervler 9 milyar dolar artarak -6 milyar dolara geldi. Toplam rezervler ise 142 milyar doların üzerine çıktı. Uzmanlara göre rezervler önümüzdeki hafta pozitif seviyelere dönebilir.

Merkez Bankası rezervleri iyi gidişatını sürdürüyor

NTV’de yer alan habere göre; son verilere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın swap dışı net rezervleri, son yerel seçimlerden bu yana yaklaşık 60 milyar dolar artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta, swap dışı net rezervlerde 9 milyar dolarlık bir artış yaşandı. Bu durum, yerel seçimler öncesindeki -65,5 milyar dolarlık rakamdan -6 milyar dolara iyileşme gösterdiğini işaret ediyor. Swap dışı net rezervler, en son Mart 2020'de pozitif bölgede kaydedilmişti.

Merkez Bankası iyi gidişatını sürdürüyor: ‘Bu hafta rezervler pozitife geçebilir’

Aynı dönemde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın toplam brüt rezervi geçen hafta 3 milyar doların üzerinde bir artışla 142,3 milyar dolara yükseldi. Net rezerv ise geçen hafta 5,3 milyar dolarlık bir artışla 39,1 milyar dolara ulaştı.

Net rezerv nedir?

Swap hariç net rezerv kavramı, merkez bankalarının swap işlemleri sonucunda aldığı borçlar çıkarıldığında elde edilen rezerv miktarını ifade eder. Bu rakam, swap işlemleri dışında kalan ve merkez bankalarının swap anlaşmaları yaparak elde ettiği döviz varlıklarının hesaba katılmadığı net rezerv miktarını gösterir.

Swap anlaşmaları nedir?

Merkez bankaları, döviz rezervlerini artırmak ve döviz kurlarını dengelemek için diğer ülkelerle zaman zaman swap anlaşmaları yapabilirler. Swap anlaşmaları, belirli bir süre için iki ülkenin merkez bankalarının birbirlerinin para birimlerini belirli bir faiz oranı ile değiştirmesini içerir.

Swap yoluyla elde edilen rezervler, geri ödenmesi gereken borçlar olduğu için swap hariç net rezerv hesaplanırken bu borçlar düşülür. Swap hariç net rezerv, ülkenin kullanılabilir döviz rezervlerinin ne kadar olduğunu ve merkez bankasının döviz piyasalarında ne kadar müdahale edebileceğini anlamak için önemli bir göstergedir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal