Merkez Bankası faiz kararını duyurdu: Politika faizi beklenildiği gibi sabit kaldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini yüzde 50 sabit tuttu. İşte detaylar...

20.08.2024-17:03 - (Son Güncelleme: 20.08.2024-17:03) Merkez Bankası faiz kararını duyurdu: Politika faizi beklenildiği gibi sabit kaldı

Merkez Bankası faizde değişikliğe gitmedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamada, haftalık repo faizinin %50,00 olarak devam edeceği bildirildi.

Faiz beklentiler doğrultusunda sabit kaldı

Haber7’de yer alan habere göre; Ekonomistler de faizin %50 seviyesinde sabit kalacağını öngörmüş ve bu beklenti doğrulanmış oldu. Böylece TCMB, politika faizini üst üste beşinci ayda sabit tutarak mevcut para politikası duruşunu korudu.

Merkez Bankası faiz kararını duyurdu: Politika faizi beklenildiği gibi sabit kaldı

Hizmet enflasyonunda gecikmeli iyileşme

TCMB açıklamasında, Temmuz ayında enflasyonun ana eğiliminin önceki aya göre sınırlı bir artış gösterdiği, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bu durumun enflasyonist baskıları azalttığını işaret ettiğini vurgulayan TCMB, mal enflasyonunda düşüş gözlemlenirken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağını değerlendirdi.

Ek sıkılaşma vurgusu

Açıklamada, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepteki dengelenme, Türk Lirası'nın reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile birlikte aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizini sabit tutma kararı aldı, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi.

Likidite koşulları yakından izlenecek

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülmeyen gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceğini açıkladı. Likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiği ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.

Enflasyon göstergeleri yakından takip edilecek

Kurul, politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak ve enflasyonun ana eğilimini geriletecek şekilde belirleyeceğini bildirdi. TCMB, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edecek ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanacağını vurguladı. Ayrıca, alınacak kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede olacağı ifade edildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal