Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Yeni bir adım gelecek mi?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Temmuz faiz kararını bugün açıklayacak. Kritik karar sonrası Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan önemli bir açıklama geldi.

23.07.2024-10:31 - (Son Güncelleme: 23.07.2024-10:31) Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Yeni bir adım gelecek mi?

Faiz kararı için geri sayım başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanıyor. Saat 14.00'te açıklanacak olan faiz kararı, piyasalar ve ekonomistler tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Geçtiğimiz ay sabit tutulan politika faizi için bu ay ne karar verileceği ise en çok sorulan sorulardan biri.

TCMB yeni adımlar atacak

Mynet'te yer alan habere göre; Kurul'un en önemli gündem maddelerinden biri, piyasadaki Türk Lirası fazlalığı olacak. TCMB'nin piyasadaki likidite fazlasını çekmek için yeni adımlar atabileceği belirtiliyor. Bu noktada faiz koridoru ile ilgili bir karar alınabileceği ifade ediliyor.

Geçen hafta boyunca gecelik faiz politika faizinin altında kaldı ve geçici likidite sterilizasyonu için depo ihaleleri başlatıldı. Cuma günü gecelik piyasada faiz yüzde 49.63 seviyesindeydi. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Ekonomistler, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Yeni bir adım gelecek mi?

Faiz beklentisinde düşüş

Dün açıklanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 35,90'dan yüzde 34,57'ye düştü.

Piyasalar merakla açıklanacak kararı beklerken, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan dikkat çeken bir faiz yorumu geldi. Aran, Merkez Bankası’nın politika faizini Mart ayında yüzde 50’ye çıkarmasının kendisi için sürpriz olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Çünkü, bana göre 45, hedeflere ulaşmak açısından yeterliydi. Ancak, tam 31 Mart öncesi piyasada ciddi spekülatif bir döviz atağı oluştu. Herkes 'seçimden sonra kur 50 lira olacak' inancına kapıldı. Merkez Bankası güçlü mesaj için 5 puan artış yaptı. Beklemediğimiz artıştı."

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal