Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor: Uzman isimden ‘O tarihe kadar sabit kalacak' tahmini

Merkez Bankası, Ağustos ayı faiz kararını bugün açıklayacak. Mart ayından bu yana yüzde 50’de sabit tutulan politika faizinin bu ay hangi seviyeye çekileceği merak ediliyor. Ekonomi uzmanı Batuhan Tufaner ise faiz kararı tahminini açıkladı. İşte detaylar…

20.08.2024-10:06 - (Son Güncelleme: 20.08.2024-10:06) Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor: Uzman isimden ‘O tarihe kadar sabit kalacak' tahmini

Ekonomi dünyası TCMB’nin faiz kararına kilitlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayından bu yana politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutuyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikasının devam edeceğini belirterek, bu kararlılığın süreceğinin altını çiziyor.

Merkez Bankası faiz kararı ne Zaman açıklanacak?

Mynet’in yer verdiği habere göre; Başkan Karahan'ın ABD’de gerçekleştirilecek Jackson Hole toplantısına katılması nedeniyle, Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün saat 14.00’te açıklanacak. Ekonomistler, bu karar hakkında çeşitli tahminlerde bulunmaya devam ediyor. Bu tahminlerden biri de Ekonomist Batuhan Tufaner’den geldi. Tufaner, TCMB'nin politika faizlerini sabit tutacağını ve bu durumun Eylül ayına kadar devam edeceğini öngörüyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor: Uzman isimden ‘O tarihe kadar sabit kalacak tahmini’

Uzman isim tahminini açıkladı

Batuhan Tufaner, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumuna dikkat çekerek, faizlerin erken indirilmesinin enflasyonu daha da artıracağı, buna karşılık faizlerin yükseltilmesinin birçok şirketi iflas noktasına getireceğini belirtiyor. Bu sebeple, Eylül ayından önce bir faiz indirimi beklemediğini ifade eden Tufaner, Merkez Bankası'nın Eylül ayında bu yönde bir adım atabileceğini düşünüyor.

Fed Eylül ayında faiz indirimine gidebilir

Tufaner, Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını da değerlendiriyor. Fed’in bu hamlesinin küresel piyasaları etkileyebileceğini ve Türkiye’nin de buna paralel olarak faiz indirimine gitme olasılığının artacağını ifade ediyor. ABD'deki enflasyon oranlarının Fed'in hedeflerine yaklaştığını belirten Tufaner, Eylül ayında bir sürpriz olmazsa faiz indirimine gidilebileceğini ve bunun Türkiye'yi de etkileyebileceğini dile getiriyor.

Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini iyimser kaldı

TCMB Başkanı Fatih Karahan, üçüncü Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’de sabit bırakmıştı. Tufaner, bu tahmini iyimser bulduğunu ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 42-43 seviyelerine yaklaşabileceğini öngörüyor. Bu sapmanın maaşlar ve zamlar üzerinde etkili olacağını belirten Tufaner, enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, zamların buna göre ayarlanacağını ifade ediyor.

Kredi kartları düzenlemesi beklentisi

Tufaner, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartlarına getirilen düzenlemelere de değiniyor. Kart kullanımını sınırlamak amacıyla kredi kartı limitlerinin ve faiz oranlarının artırıldığını belirten Tufaner, önümüzdeki dönemde tüketiciyi rahatlatacak bir düzenleme beklemediğini söylüyor. Kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemeler için ise önümüzdeki dönemde açıklanacak verilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal