Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Olacak?

Aylardır politika faizini yüzde 50 sabit tutan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), bu ay açıklayacağı faiz kararı tarihi değişti. Merkez Bankası’nın faiz kararının ne olacağı merak konusu iken Banka Piyasa Katılımcıları Anketi'nde Kasım ayıyla ilgili önemli bir ipucu yer aldı.

17.08.2024-13:37 - (Son Güncelleme: 17.08.2024-17:08) Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Olacak?

Merkez Bankası, faiz kararını önümüzdeki hafta içi açıklayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 20 Ağustos Salı günü toplanacak. Bu toplantının ardından, saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak.

Başkan Karahan’ın ABD ziyareti sebebiyle faiz kararı tarihi değişti

Mynet’te yer alan habere göre; Geçen ay, G20 toplantısı nedeniyle faiz kararı açıklama tarihi Perşembe yerine Salı gününe çekilmişti. Bu kez ise Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın ABD’de düzenlenecek Jackson Hole Ekonomik Sempozyumu’na katılacak olması nedeniyle tarih değişikliği yapıldı.

Merkez Bankası faiz kararı açıklanıyor: 8 ay sonra ilk kez gerçekleşebilir

Uzmanlar ne diyor?

Geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Bu ay da benzer bir durumda, faizlerde bir değişiklik yapılmayacağı öngörülüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplandı. Yıl sonu için faiz tahminleri şu şekilde:

Yüzde 50: 2 ekonomist

Yüzde 49: 1 ekonomist

Yüzde 47,5: 3 ekonomist

Yüzde 45: 5 ekonomist

Yüzde 40: 1 ekonomist

Piyasalar, toplantı sonrası yayımlanacak PPK metninde ilk faiz indiriminin ne zaman olabileceğine dair ipuçlarını dikkatle izleyecek.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, cari ay sonu için politika faizi beklentisi yüzde 50 seviyesinde kalırken, 3 ay sonrası için bu beklenti yüzde 48,10’a düşmüş durumda. 12 ay sonrası için ise politika faizi beklentisi, yüzde 34,57’den yüzde 33,30’a gerilemiş durumda.

Mart ayından beri faiz değişmiyor

Merkez Bankası, en son Mart ayında 500 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti. Nisan ve Mayıs aylarında ise politika faizinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştı.

Bugünkü toplantı ve açıklamalar, piyasalarda önemli etkilere yol açabilecek bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal