Merkez Bankası enflasyon hakkında açıklama yaptı: Yıllık enflasyon ana gruplarda geriliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamları hakkında bir açıklama yaptı. Merkez Bankası’na göre yıllık enflasyon tüm ana gruplarda gerilemeye devam ediyor.

06.08.2024-10:52 - (Son Güncelleme: 06.08.2024-10:52) Merkez Bankası enflasyon hakkında açıklama yaptı: Yıllık enflasyon ana gruplarda geriliyor

Merkez Bankası’ndan enflasyon rakamları açıklaması geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı enflasyon raporunu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun tüm ana gruplarda gerilediği belirtildi. Temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 3,23 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise 9,82 puanlık bir azalışla yüzde 61,78 seviyesine düştüğü ifade edildi.

Ana gruplarda gerileme sürüyor

Haber7’de yer alan habere göre; TCMB'nin "Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunda, yıllık enflasyonun yüksek baz etkisi nedeniyle tüm ana gruplarda düşüş gösterdiği vurgulandı. Aylık fiyat artışlarının önceki aya göre güçlendiği belirtilen raporda, maktu vergi güncellemeleri ve yönetilen kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisi öne çıktı. Enerji grubunda, mesken elektrik tarifelerindeki artış ve akaryakıt ile tüp gazda yapılan vergi düzenlemeleri Temmuz ayında yüksek fiyat artışlarına neden oldu.

Merkez Bankası enflasyon hakkında açıklama yaptı: Ana gruplarda gerileme sürüyor

Taze meyve ve sebzedeki artış genel görünümü olumsuz etkiliyor

Gıda grubunda, aylık enflasyon yatay bir seyir izlerken, mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış gösteren taze meyve ve sebze fiyatlarının genel görünümü olumsuz etkilediği belirtildi. Hizmet grubunda ise aylık fiyat artışlarının güçlü seyrini koruduğu, diğer alt gruplarda fiyat artışlarının yükseldiği ifade edildi. Temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiği, dayanıklı mal fiyatlarının ise kur ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak ılımlı bir şekilde yükseldiği, mobilya fiyatlarındaki gerilemenin dikkat çektiği raporda yer aldı.

Aylık ÜFE, enerji grubundan dolayı artıyor

Aylık üretici enflasyonunun enerji grubundan kaynaklı olarak arttığı, yıllık üretici enflasyonunun ise yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde gerilediği belirtildi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarının sınırlı bir şekilde yükseldiği, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı ve çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarının gerilediği bilgisi raporda belirtildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal