Merkez Bankası duyurdu: Memur ve emekli yıl sonu ne kadar maaş alacak?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yıl sonu enflasyon tahmininde değişikliğe gitmediği için memur ve emekli maaşına yapılacak zam oranlarının ne olacağı sorusu merak ediliyordu. SGK uzmanı Ahmet Kıvanç konu hakkında açıklamada bulundu. İşte detaylar…

09.08.2024-16:56 - (Son Güncelleme: 09.08.2024-16:56) Merkez Bankası duyurdu: Memur ve emekli yıl sonu ne kadar maaş alacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin en çok merak ettiği soruların başında yıl sonunda maaş zamları ne kadar olacak sorusu yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk altı ayında enflasyon yüzde 24,73 olarak gerçekleşti. Bu çerçevede, memur ve memur emeklileri toplu sözleşme kapsamında yüzde 19,31 zam alırken, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları da aynı oranda, yani yüzde 24,73 arttı.

Uzman isim hesaplamaları yaptı

Ocak 2025'te gerçekleştirilecek zam oranlarına odaklanan milyonlarca memur ve emekli, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın üçüncü enflasyon raporunda yaptığı açıklamaları yakından takip ediyor. Karahan, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 34 ile yüzde 42 aralığında, orta noktası ise yüzde 38 olduğunu belirterek, yılın kalan döneminde enflasyonun istikrarlı bir düşüş göstereceğini ifade etti.

Temmuz ayı itibarıyla yedi aylık enflasyon oranı yüzde 28,76 olarak açıklandı. Eğer Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu yüzde 10'u aşarsa, memurlar bu farkı alacak ve ardından 2025 için belirlenen toplu sözleşme zammı uygulanacak.

Merkez Bankası duyurdu: Memur ve emekli yıl sonu ne kadar maaş alacak?

Yıl sonu enflasyonunun yüzde 34 seviyesinde kalması durumunda, Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu yüzde 10'un altında olacağı için enflasyon farkı söz konusu olmayacak ve memurlar yalnızca yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı alacak. Enflasyonun yüzde 37,3'ün altında gerçekleşmesi halinde de Ocak ayında memur maaşlarına yüzde 6 zam yapılacak. Ancak enflasyon yüzde 38'e ulaşırsa, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı birleşerek toplamda yüzde 6,62'lik bir artış sağlanacak.

SSK ve Bağkur emeklisi ne kadar zam alacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise senaryolar şöyle şekilleniyor

Yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olursa maaşlar yüzde 7,43, yüzde 38 olursa yüzde 10,64 oranında zamlanacak. 

Enflasyonun yüzde 42'ye ulaşması durumunda ise daha yüksek bir zam oranı gündeme gelecek. Ocak 2025'teki zam oranları, enflasyonun yıl sonunda hangi seviyede tamamlanacağına göre netleşecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal