Memurluktan işçiliğe geçiş yapmak isteyen çalışanlar son zamanlarda sıkça konuşulan hem tazminat hem de ikramiye alma konusu hakkında araştırma yapıyor. Memurluktan işçiliğe herhangi bir sebepten dolayı geçenler eğer gerekli şartları karşılarsa kıdem tazminatı alabiliyor. Aynı zamanda işöi olarak çalışmaya başlayan kişiler belirli bir ikramiye ödemesi alıyor.
Normal şartlarda memurlar kıdem tazminatı yerine emekliliklerinde ikramiye almaktadır. Ancak bir süre memur olarak çalışıp daha sonra işçi olarak devam eden kişi, bir yıl aynı işyerinde kalıp işveren tarafından iş sözleşmesi haksız yere feshedilirse kıdem tazminatı alabilir. Aynı kişi emekli olurken de memurluk dönemine ilişkin ikramiyesine hak kazanır.
Memurlar emekli olduklarında ikramiye alırken, işçiler ise böyle bir haktan yararlanamıyor. Onun yerine kıdem tazminatı alıyorlar. Ancak işçilerin toplamda 20-25 yıl aynı işverene bağlı çalışmaları çok kolay olmadığı için ellerine geçen rakam, memurların emekli ikramiyesine göre çok daha düşük oluyor. Diğer yandan işçiler kıdem tazminatına hak kazanmak için emekli olmak zorunda değiller, buna hak kazanacak şekilde işten ayrılmaları yeterli. Ancak memurlara ikramiyeleri yalnızca emekli aylığı bağlandığında ödenebilir. Yani memur, ikramiyesini alabilmek için emeklilik yaşını beklemek zorunda kalıyor.
İş hayatına memur olarak başlayan, ardından işçi olarak çalışmaya devam edenler, emekli olacakları zaman memurluk sürelerine ilişkin emekli ikramiyelerini alabilirler. Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedeninin kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için gerekli nedenlerden birisi olması şart. Emekli olmadan önceki son 7 yılın yarısından fazlası içerisinde bağlı olunan statü, emeklilikte çok önemlidir. Kişi 20 yıl memur olarak çalışmış olsa bile emekli olmadan önce 3.5 yıl kendi işini yapmış ise Bağ-Kur'lu olarak emekli olur. Ancak hangi statüden emekli olunursa olunsun, memuriyette geçen sürelere ilişkin olarak emekli ikramiyesi alınması mümkün.
Daha önce memuriyete tabi hizmeti bulunurken işçi olarak çalışmaya başlayan ve bu işinden de emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak istifa edip ayrılan bir kişi işyerinde geçirdiği süreye ilişkin kıdem tazminatını almaya hak kazanır. Bu durumdaki kişi hem kıdem tazminatını, hem de emeklilik için gerekli yaşa ulaştığında memurluğa ilişkin ikramiyesini almaya hak kazanabilir.