Yapılan ilk toplantının öncesinde sendikaların zam talepleri vatandaşlarla paylaşıldı. Buna göre memur sendikaları ilk olarak 600 TL seyyanen zam talebinde bulundular. Daha sonra 2022 için yüzde 21 zam isterlerken 2023 yılı için ise yüzde 17 zam talebini açıkladılar. Fakat asıl pazarlığın 12 Ağustos'ta başlaması planlanıyor.
Yaklaşık 4.2 milyon memur ve 2,2 milyon emeklinin beklediği zam pazarlığı 2 Ağustos'ta yapılan ilk toplantıyla başlamış oldu. İlk toplantının öncesinde zaten memur sendikaları taleplerini söylemiş hem sosyal hem de mali isteklerini kamuoyuna da duyurmuşlardı.
Buna göre memur sendikaları öncelikle 600 TL seyyanen zam talep ettiler. Daha sonra 2022 için yüzde 21 zam talebinde bulunurken 2023 yılı için ise yüzde 17 zam talebini duyurdular. Sendikaların maaşlar ile ilgili bu genel talepleri haricinde tüm alt hizmet kollarıyla ilgili ayrı ayrı da sosyal ve mali haklarla ilgili talepler konuşulmaya başlandı.
Asıl pazarlıkların 12 Ağustos'tan sonra başlaması bekleniyor. Çünkü bu tarihte kamu işvereni olarak hükümetin memur sendikalarının taleplerine karşılık vereceği önerisi kesinleşecek ve kamuoyu ile paylaşılacak.
Pazarlıklar bu teklif üzerinden başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memurların toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili, "Türkiye, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağız" demişti.
Diğer taraftan yaklaşık 700 bin kamu işçisini alakadar eden toplu sözleşmeleri de bu hafta netleşecek. İşçi sendikaları tekliflerini sundu ve hükümet de kendi önerisini açıkladı. Şimdi hükümetin tekrar bir teklif ile gelmesi bekleniyor. Bu yeni teklif üzerinden de görüşmeler devam edecek. KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?
*700 binden fazla kamu işçisi
*4 milyona yakın memur
*2 milyondan fazla memur emeklisi
* 600 TL seyyanen zam
*2022 için yüzde 21 zam
*2023 için yüzde 17 zam
*Taban brüt maaş: 4.800 TL
*2021-2022 ilk 6 ay: Yüzde 20 zam
*İkinci 6 aylar: Enflasyon + yüzde 3 refah payı
*İlk 6 ay: Yüzde 9 zam
*İkinci 6 ay: Yüzde 5 zam + enflasyon farkı
*Maaşa göre seyyanen artış