İçerdiği yüksek sıvı oranı sayesinde vücudun günlük sıvı oranının yüzde 25’ini karşılayan kereviz dair bilinmeyenleri sizin için derledik…
KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?
Kereviz, kök ve yaprakları bir bütün olarak tüketilen bir sebzedir. İçerisinde A,C, E ve K Vitamini, folik asit, piridoksin, potasyum, pantotenik asit, manganez, riboflavin, kalsiyum, fosfor gibi vitamin ve mineraller bulunur. Ayrıca bol miktarda lif, beta-karoten, flavanoid, çok miktarda antioksidan bileşik ve enzim içerir. Kereviz, kandaki kolesterol miktarını dengeler ve tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur. Kerevizde bulunan fitalid, kandaki stres hormonunu azaltır, damarları gevşetip kan dolaşımını rahatlatır ve kolesterolü düşürür. Yüksek su ve lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler. Yüksek su içeriği çözünmeyen lifle birleştiğinde, bağırsakları yumuşatır. Kereviz tohumu, idrar söktürücü etkisi olan ve vücudun detoksuna yardımcı olan bir bileşik içerir. Kereviz ve tohumu, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu iltihaplanmaya karşı korur. Ayrıca içeriğindeki potasyum, kalp atış hızını ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Araştırmalar, kerevizde bulunan luteolinin pankreas kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini ve meme kanseri oluşumunu geciktirdiğini göstermektedir. Kerevizde bulunan apigenin denen bileşik, kanser hücrelerini engellemektedir. Araştırmalar, kereviz, hindiba ve arpa tozundan oluşan kolesterol diyetinin, karaciğer enzim fonksiyonu ve kötü yağ birikimi düzeylerinde iyileşme sağladığını göstermiştir. Ayrıca kerevize özel kokusunu veren fitalid maddesi karaciğeri korur. Siroza dönüşebilme riski olan Hepatit B ve C hastalarının kerevizi haftada en az bir kez tüketmeleri önerilir. Taze kereviz, iyi bir K vitamini kaynağıdır, günlük ihtiyacın %25’ini sağlar. Kemik kütlesinin artmasına yardımcı olur, kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.