Kadınlarda en sık karşılaşılan kanser türü olan meme kanserini gelişen tedaviler sayesinde atlatmak çok daha kolay. Peki, meme kanserini atlattıktan sonra beslenme noktasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? İşte detaylar…
MEME KANSERİNİ ATLATAN KİŞİLERİN BESLENMESİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Meme kanseri tanısından sonra kadınlar beslenme ve yaşam tarzlarını yeniden gözden geçirme eğilimine girerler. Gerçekten de sağlıklı bir diyet meme kanseri tedavisinden sonra uygulanması gereken en önemli faktörlerden biridir. Diyetin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, fiziksel aktivite ve stresle mücadele dikkate alınması gereken önemli etkenlerdir. Öncelikle bilinmesi gereken nokta, meme kanserinin ortaya çıkmasını veya nüksetmesini direkt olarak engelleyen bir gıda veya diyet formülü ne yazık ki bulunmuyor. Fakat meme kanseri riskini azaltmak için diyetler bulunuyor. Günlük diyette en az 5 porsiyon meyve veya sebze bulunması meme kanserinin önlenmesi açısından oldukça faydalıdır. Daha da iyisi bu sebze ve meyvelerin antioksidan, antiöstrojen ve kemopreventif fitokimyasallardan zengin olmasıdır. Bu konuyu biraz daha açacak olursak brokoli, karnabahar, lahana, pırasa ve Brüksel lahanası bol bol tüketilmelidir. Marul, göbek salata, ıspanak ve pazı sıkça yenmelidir. Salatalarda soğan sarımsak ve domates bulundurulmalıdır. Portakal ve limon başta olmak üzere taze meyve tüketiminden kaçınılmamalıdır. Meme kanserinin tedavisi sonrasında uygulanan diyette tam tahılların artırılması da önerilmektedir. Tam tahıllar işlenmemiş gıdalar olup vitamin, mineral, fitokimyasal ve yüksek miktarda lif içerirler. Bu özellikleri ile hormonların meme kanseri gelişimine etkisini azaltırlar. Tam buğday, çavdar, bulgur, yulaf ve arpadan yapılmış gıdalar yenilebilir. Yüksek satürasyonlu yağ içeren hayvani yağlar, sakatatlar, krema ve dondurma tüketimi azaltılmalıdır. Trans yağ içeren margarin, hazır unlu gıdalar, ve krakerlerin tüketimi azaltılmalıdır. Omega-3'ün meme kanseri gelişimini azalttığı öne sürülmektedir. Bu nedenle Omega-3'ten zengin balıkların haftada 3 kez tüketilmesi önerilmektedir. Bitkisel proteinlerin tüketimi artırılmalı ve alkolden mutlaka uzak durulmalıdır.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırınız.