Meclis’ten vatandaş için üst üste adımlar attı: Her ay ek ödeme yapılacak rakam belli oldu

Milyonlarca kişinin gelirini ilgilendiren düzenlemeler Meclis’ten geçti. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olurken çalışan emekliye prim desteği sona erdi. Öte yandan kamu görevlilerine verilecek toplu sözleşme ikramiyesi de 641,81 TL şeklinde hesaplara yatacak. Ayrıntılar haberimizde…

29.07.2024-13:40 - (Son Güncelleme: 29.07.2024-14:00) Meclis’ten vatandaş için üst üste adımlar attı: Her ay ek ödeme yapılacak rakam belli oldu

Emekli ve memuru ilgilendiren düzenlemeler peş peşe Meclis’te kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda dün gece kabul edilen yasa ile emekli maaşlarına önemli bir artış getirildi. En düşük Emekli Maaşı, 10.000 TL'den 12.500 TL'ye yükseltildi. Temmuz ayında yapılan yüzde 24,73 oranındaki zammın ardından, emekli maaşı 12.500 TL'nin altında kalan emeklilere ek ödeme yapılacak ve Temmuz ayına ait farklar da hesaplarına yatırılacak.

Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor

İnternethaber’de yer alan habere göre; Aynı işyerinde emekliliği sonrası çalışmaya devam edenler için işveren priminde sağlanan 5 puanlık indirim uygulaması sona erecek. İşçilerin brüt ücretlerinin yüzde 2’si oranında olan kısa vadeli sigorta kolları primi, yüzde 2,25’e çıkarılacak. Bu prim değişiklikleri, kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden ay başından itibaren geçerli olacak. Eğer kanun 31 Temmuz’a kadar yayımlanırsa değişiklikler Ağustos’tan itibaren uygulanacak, aksi takdirde Eylül ayında geçerli olacak.

Meclis’ten vatandaş için üst üste adımlar attı: Her ay ek ödeme yapılacak rakam belli oldu

Toplu sözleşme ikramiyesi düzenlemesi de yapıldı. Kamu görevlilerine her ay 707 göstergeye göre toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. Şu anki karşılığı 641,81 TL olan bu ikramiyeden, sendika üyesi tüm kamu görevlileri yararlanabilecek. Danıştay’ın baraj koşulunu iptal etmesinin ardından yapılan düzenleme ile, sendika üyesi olan memurlar bu ödemeyi alacak.

Yargıdaki maaşlar da güncellendi

Ayrıca, yüksek yargı organlarındaki maaş düzenlemeleri de yenilendi. Yargıtay ve Danıştay’ın üst düzey yetkililerinin ek tazminat göstergesi 40.000’e çıkarıldı ve aylık 36.311,84 TL ek tazminat ödenecek. Bu düzenleme, 30 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Emekli Kızılay personellerine maaş kesintisi olmadan çalışma izni

Son olarak, emekli Kızılay personeline de müjde verildi. Kızılay Derneği ve bağlı işletmelerde çalışan emekli personele, emekli maaşlarını kesmeden çalışma izni tanındı. Bu düzenlemeden önce emekli maaşını kestirerek Kızılay’da çalışan personel, kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli maaşını yeniden bağlatma hakkına sahip olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal