Bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek olan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dair Birleşik Metal-İş Sendikası, açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, ''Değişiklik teklifinde belirtilen kredi borçları yani işverenlerin bankalara olan borçları, konkordato sürecinin iflas ile sonuçlanması halinde, işçilik alacaklarından daha imtiyazlı sayılmaktadır. Yapılan bu son düzenleme ile batan şirketlerden zaten zor olan işçi alacaklarının tahsili artık imkansız hale gelecektir'' diye ifade edildi.
50 AK Parti milletvekilinin imzası ile imzalanan ve TBMM'ye sunulan teklif bugün TBMM Genel Kurulu'nda gündem maddeleri arasında görüşülecek olan teklifin 7. Maddesi ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunun 308. Maddesinde değişiklik yapılacağı tahmin ediliyor.
AK Parti milletvekillerinin yaptıkları teklif değişiklik ile geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş borçlar esas olarak kredi borçları işçilik alacaklarından daha imtiyazlı hale getirilmektedir.
2004 sayılı İcra İflas Kanunun 206. Maddesine göre ''İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflâs nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları'' birinci sıra alacaklar arasında yer almaktadır.
Fakat yeni teklif ile konkordato sürecinin iflas ile sonuçlanması halinde, geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş borçlar esas olarak kredi borçları işçilik alacaklarından öncelikli hale getiriliyor. Böylece işçilik alacakları üçüncü sırada imtiyazlı alacak haline gelecek.
İşçilerin, işverenin iflasının açılmasından önceki bir sene içinde tahakkuk etmiş kıdem ve ihbar tazminatları dahil alacakları ile iflas sebebiyle iş akdinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları kıdem ve ihbar tazminatı imtiyazlıdır.
Teklifte yer alan madde değişikliği şu şekilde:
Madde 7- 2004 sayılı Kanunun 308/c maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesi şu şekilde değiştirilmiştir:
''Kredi kurumları tarafından verilen krediler de dâhil olmak üzere geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş borçlar, adi konkordatoda konkordato şartlarına tabi değildir, temerrüt hâlinde mühlet sırasında dahi icra takibine konu edilebilir ve 206 ncı madde kapsamında rehinli alacaklardan hemen sonra, diğer bütün alacaklardan önce ödenir; malvarlığının terki suretiyle konkordatoda yahut sonraki bir iflâsta 248 inci madde kapsamında masa borcu sayılır.''