AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Türkiye’de 2 binden fazla çok uluslu şirketin faaliyet gösterdiğini ve yapılan incelemelerde büyük vergi kayıplarının gözlendiğini belirtti. Yeni vergi paketiyle küresel çaplı bu şirketlerden Asgari Kurumlar Vergisi alınacağını ifade eden Hatipoğlu, "Küresel şirketlerden yaklaşık 3 milyar dolar vergi geliri oluşturacak bir düzenleme geliştirildi" dedi.
Hatipoğlu, ziraî, ticari ve serbest meslek sahiplerine yönelik düzenlemenin ‘hakkaniyetli’ olacağını belirtti. Birçok işletme sahibinin vergisini öderken bazı şirketlerde vergi kaçağı tespit edildiğini vurgulayan Hatipoğlu, "Şirket 5 yıldır sürekli zararda ya da işletme var; ama müşterisi yok. 1 TL vergi ödenmemiş. Bu gruptaki pek çok meslek grubu, ödemelerini elden nakit alıyor. Artık bu ortadan kalkacak. Serbest meslek grupları, minimum ‘asgari ücret kazandı’ sayılacak ve üzerinden vergilenecek. Diğer şirketler de ciro üzerinden belli bir oranda vergi ödeyecekler" diye konuştu.
Hatipoğlu, paketin en önemli düzenlemelerinden birinin Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) projelerinden alınacak vergi olduğunu belirtti. Yap-İşlet-Devret modeliyle faaliyet gösteren kurumların elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilerinin yüzde 30’a çıkarılacağını açıkladı.
Yeni vergi paketiyle ilgili tartışmalara da değinen Hatipoğlu, "Yıllardan beri ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın’ diyenler, reform niteliği taşıyan yeni vergi paketine ucuz eleştiriler yöneltiyor. Büyük ticari faaliyet yürüten gruplar ve hepimizin bildiği vergi kaçağı oluşturan alanlar hariç herhangi bir ek vergi, pakette bulunmamakta. Gıda başta olmak üzere zarurî ihtiyaçlar dâhilinde hiçbir konuda vergi artışı olmayacak" dedi.
Ekonomist Seyfettin Erdoğan, yeni vergi paketi ile vergi adaletinin artacağını ifade etti. Erdoğan, "Bazı sektörler çok yüksek gelire rağmen hiç gelir elde etmemiş gibi vergi ödemiyor. Bu vergi paketiyle adaletin güçlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına da asgari gelir vergisi uygulaması ile çok yüksek gelir gruplarının hedeflendiği görülüyor" dedi.
Yap-İşlet-Devret ve Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların elde ettiği kazanca kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılıyor. Erdoğan, bu kararın yüksek gelir gruplarından daha yüksek vergi alınacağını da gösterdiğini belirterek, "Dolaylı vergilerin payı yüzde 65 civarında. Burada doğrudan vergilerin payının artırılması gerekiyor. Ayrıca teşvikler azaltılmalı, vergi affı uygulamasına son verilmeli" diye konuştu.