Meclis bayramın ardından mesaiye başlıyor: Gündemde kritik başlıklar var

Kurban Bayramı tatilinin sona ermesinin ardından Meclis’te mesai yeniden başlıyor. Temmuz ayı bitimine kadar mesaide olacak olan TBMM’de yeni yargı paketi ile ekonomi gündemine dair başlıkların yer alması bekleniyor.

24.06.2024-09:34 - (Son Güncelleme: 24.06.2024-17:28) Meclis bayramın ardından mesaiye başlıyor: Gündemde kritik başlıklar var

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bugün yoğun bir gündemle açılıyor ve temmuz ayı sonuna kadar çalışmalarını sürdürecek.

Ekonomik ve yargı reformları öncelikli

Meclis'in ilk gündem maddeleri arasında ekonomi ve dokuzuncu yargı paketi bulunuyor. Asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi uygulamalarını içeren yeni vergi paketinin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulması planlanıyor.

AK Parti'nin üst düzey yöneticileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Meclis tatiline girmeden önce yasalaştırılacağını belirtti. Ayrıca, gelecek hafta Meclis Genel Kurulu'nda kripto varlıklarla ilgili düzenlemelerin görüşülmesi bekleniyor. Bu düzenlemelerle kripto para piyasasında şeffaflık artırılacak, yatırımcılar korunacak ve kurallara uymayan platformlara ağır yaptırımlar getirilecek.

Ulaştırma alanında yapılacak yeni düzenlemeler de Meclis'in tatiline girmeden önce görüşülecek. Bu düzenlemeler kapsamında, havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak ve gerektiğinde elle arama yapılacak.

Meclis bayramın ardından mesaiye başlıyor: Gündemde kritik başlıklar var

Vergi paketi

AK Parti’nin Meclis'e sunacağı yeni vergi paketinde asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi uygulamasına geçilmesi hedefleniyor. Teklifte, bazı KDV istisnalarının kaldırılması, engellilerin araç alımındaki ÖTV indirimi uygulamasının yeniden düzenlenmesi, yurt dışı çıkış harcının artırılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bazı vergi cezalarının artırılması gibi düzenlemeler de yer alıyor.

Vergi kaçıranları bildirenlere ödül

Vergi paketinde ayrıca vergi kaçıranları bildirenlere verilen ihbar ikramiyelerinin artırılması, motokuryelerin gelirlerinin vergilendirilmesi ve AR-GE personeline uygulanan ücret istisnasına üst limit getirilmesi öngörülüyor. Yeni teklif, yem, gübre, yabancılara verilen sağlık hizmetleri, basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV istisnasının kaldırılmasını da içeriyor.

9. Yargı Paketi

Meclis tatile girmeden önce 9. Yargı Paketi de kanunlaşacak. Bu paket, casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla Türk Ceza Kanunu'na yeni suç tanımlamaları eklenmesini ve cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemeleri içeriyor. Denetimli serbestlikten yararlanabilmek için en az 30 gün cezaevinde kalma şartı getirilecek. Mevcut durumda, iki yıl ve altında ceza alan kişiler cezaevine girmiyor. Yeni düzenleme ile bu kişiler en az 30 gün cezaevinde kalacak.

Yeni teklif ayrıca hakaret suçunun uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınmasını ve para cezasının devlete ödenmesini öngörüyor. Boşanma davasının reddi sonrası üç yıl bekleme süresi de bir yıla indirilecek. Anayasa Mahkemesi, üç yıllık sürenin taraflara katlanamayacakları bir yük getirdiği gerekçesiyle bu hükmü iptal etmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal