MEB'den Öğrencilere Yasak Kararı: Veliler Uyarıldı! Başarıyı Olumsuz Etkiliyor

2024-2025 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül'de başlarken, tüm yazı teknolojik aletlerle geçiren çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı bir karar aldı. Sınıfta cep telefonu ve teknolojik alet bulundurulmaması yönünde yeni bir düzenleme hazırlanıyor.

04.09.2024-10:39 - (Son Güncelleme: 04.09.2024-10:39) MEB'den Öğrencilere Yasak Kararı: Veliler Uyarıldı! Başarıyı Olumsuz Etkiliyor

Yaz tatili boyunca telefon ve diğer teknolojik aletlerle zaman geçiren öğrenciler için yeni düzenleme getirildi. 

MEB'den Telefon Yasağı Kararı

Okulların 9 Eylül itibarıyla başlamasıyla birlikte, sınıflarda cep telefonu ve diğer teknolojik aletlerin kullanılmaması ve böylelikle öğrencilerin derslerine tam odaklanabilmesi amaçlanıyor.

UNESCO'nun da dikkat çektiği konulardan biri olan, cep telefon kullanımının artması, anlama güçlüğüne sebep olarak başarı önünde olumsuz bir etkisi olduğu ve odaklanma sorunlarına yol açtığı bilinen bir gerçek.

Pek çok ülke, ''2023 Küresel Eğitim İzleme'' raporunda yer alan cep telefonu kullanımının sınıflarda yasaklanması önerisini uygulamaya başladı.

Bu ülkelerden biri de Türkiye. Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-25 eğitim-öğretim yılında sınıfta cep telefonu bulundurulmaması kararı aldı.


Hangi Ülkelerde Yasak Var

Hollanda'da Yasak

Hollanda Eğitim Bakanlığı, cep telefonlarının öğrencilerin dikkatini dağıttığını ve öğrenme performanslarını azalttığını belirtti. Buna göre istisnai durumlar dışında telefon kullanımı yasaklandı.

Danimarka'da Sınırlandırıldı

Danimarka'daki okullarda cep telefonu kullanımı sınırlandırıldı. Esbjerg Lisesi'nde öğrenciler, telefonlarını “telefon kasası” olarak adlandırılan bir bölmede bırakmak zorunda.

Fransa'da Teneffüs Zamanında Kullanılıyor

Fransa'daki okullarda öğrenciler, telefonlarını dolaplarında saklayacak. Ancak, teneffüs zamanlarında telefonlarını kullanabilecekler.

Yunanistan'da Telefonlar Çantada

Yunanistan'da Bakanlık, ders saatlerinde telefon kullanımının yasaklandığı ve öğrencilerin telefonlarını çantalarında tutmaları gerektiği duyurdu.

İtalya'da Yasak

İtalya Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara, geçen ay tüm sınıflarda cep telefonlarının yasaklandığını ilan etti. Bu yasak, ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okulları kapsıyor.

Hırvatistan, Valonya ve Brüksel'de de Yasak

Hırvatistan'da da giderek daha fazla okul, cep telefonlarıyla ilgili yasakları uygulamaya koyuyor. Fransızca konuşulan Valonya ve Brüksel'deki 373 okulda akıllı telefonlar yasaklandı.


Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal