Maymun çiçeği salgını yayılıyor: DSÖ, küresel acil durum ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’nın birçok ülkesinde görülen maymun çiçeği virüsü sebebiyle 2 yılda ikinci defa küresel acil durum ilan etti.

15.08.2024-09:58 - (Son Güncelleme: 15.08.2024-09:58) Maymun çiçeği salgını yayılıyor: DSÖ, küresel acil durum ilan etti

DSÖ, maymun çiçeği virüsü için küresel acil durum ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. 

DSÖ acil durum ilan etti

Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi ülkelerde virüsün hızla yayılması üzerine DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu salgının kontrol altına alınabilmesi için uluslararası bir müdahalenin şart olduğunu belirtti. DSÖ'nün en yüksek alarm seviyesi olarak bilinen küresel halk sağlığı acil durumu, hastalığın kontrol altına alınması için gerekli araştırmaların, finansmanların ve halk sağlığı önlemlerinin hızlandırılmasını hedefliyor.

Maymun çiçeği salgını yayılıyor: DSÖ, küresel acil durum ilan etti

517 kişi hayatını kaybetti

Bu karar, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (Africa CDC) Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan etmesinin hemen ardından geldi. Africa CDC, bu yıl kıtada 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm bildirildiğini açıkladı. Bu sayılar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160'lık bir artışı temsil ediyor ve Afrika'da 13 ülkede vakaların görüldüğü belirtiliyor.

Maymun çiçeği virüsü ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde insanlarda tespit edilmiş ve Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik bir hastalık olarak devam etmiştir. 

2022 yılında da 100'den fazla ülkeye yayılmıştı

Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında cinsel temas yoluyla 100'den fazla ülkeye yayılmış ve DSÖ'nün daha önce de küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştu. Ancak 10 ay sonra bu sağlık krizinin kontrol altına alındığı duyurularak acil durum sona erdirilmişti. Bu yeni gelişme, virüsün yeniden ciddi bir tehdit haline geldiğini gösteriyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal