Matsutake mantarı, baharatlı çam ile tarçın aroması ve tadı ile diğer yabani mantarlardan ayrılır. Çam ağaçlarına yakın yerlerde yetiştikleri için çam mantarı olarak da bilinmektedir. Kilogram fiyatı 85 ila 100 dolar arasında değişmektedir. Japonya, Kore ve dünyanın birçok yerinde bulunan matsutake mantarının besin değeri açısından en yüksek olanları Kuzeybatı Pasifikte yetiştirilmektedir. Matsutake mantarları Ekim-Aralık aylarında ortaya çıkmaktadır. Sizin için matsutake mantarının faydalarını bir araya getirdik. İşte detaylar…
MATSUTAKE MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?
- Matsutake mantarları, sağlıklı bir diyet için gerekli ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri içermektedir.
- Yabani mantarlarda bol miktarda bulunan B vitaminleri bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar.
- Sinir ve kalp sağlığını korur.
- Vücudun ihtiyacı olan enerji için şeker metabolizması yani enerji sistemi için gerekli hammaddelerin parçalanıp, enerji elde edilmesini sağlar.
- Kan şekeri düzeyinin dengelenmesini sağlar.
- Mantarla, kabızlık sorunlarını gidererek, sindirimi uyarmaya yardımcı olan diyet lifi bakımından oldukça zengin, hem doymuş hem de doymamış yağ bakımından da düşüktür.
- 100 gram matsutake mantarı günlük alınması gereken D vitamini ve B3 vitaminin en az %200’ünü, potasyumun %49’unu ve bakırın 0’ünü içermektedir.
- B3 vitamini besinlerin enerjiye dönüştürülmesine destek olur, D vitamini vücudun kalsiyum emilimine olanak sağlar, potasyum kan basıncını düşürür ve bakır, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur.
- Matsutake mantarı, içeriğinde bulunan glikan ve polisakkaritlerden sayesinde doğal bir kanser önleyici ilaç olarak kabul ediliyor, fakat bu iddiayı destekleyen çok fazla tıbbi çalışma bulunmamaktadır.
- Geleneksel şifacılar, çam mantarının, çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini durdurabildiğini ve hiçbir yan etkisi bulunmadığını söylüyor.
- Düzenli olarak tüketildiğinde en tehlikeli kanser türlerini bile önleyebileceğine inanılıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma da, matsutake mantarının farklı karsinomların boyutunun azaltılmasında %85’lik bir başarı oranına sahip olduğu sonucu ortaya konuldu.