Koronavirüsle mücadele kapsamında neredeyse 2 yıldır canla başla mücadele veriliyor. Bu mücadelede en etkili yöntemlerden biri olan maske kullanımı, Kovid-19 salgını başladığı günden beri uygulanan zorunlu bir yöntemdi. Peki maske takma zorunluluğu ne zaman kalkacak? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, maskeye dair merak edilenleri açıkladı…
Kovid-19 aşılarının uygulanmasına hız kesmeden devam edilirken, maske takmaktan sıkılan insanların merak ettiği soru tekrardan gündeme geldi. ‘Maskeden ne zaman kurtuluruz?’ sorusunu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Ümit Savaşçı, tüm detaylarıyla cevapladı.
Koronavirüste dünya savaşını kazandıracak olan nokta da bizim için aşı gibi görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde ikinci dozu tamamlanan kişi sayısı yüzde 38 oldu, Türkiye’de ise şu anda yüzde 14 boyutunda ikinci doz aşılama yapılmış durumda. ABD, özellikle çok kalabalık yerler dışında maskeyi takma zorunluluğunu da ortadan kaldırdığını belirtti.
Bizde de hem hastalığı geçirerek hem de aşılama ile toplumun yüzde 70'e yakını bağışıklık kazanırsa bu yaz sonunda korkulu kabusumuz olan maskelerden kurtulabiliriz.
Bizim de aslında sonbaharda hem vaka sayılarımız çok düşük kalacaktır hem de birçok alanda maske zorunluluğu kalkmış olacaktır.
Okullar, kafeler, eğlence sektörü, sinemalar, tiyatrolar; özlediğimiz her şeye geri dönüş yapabileceğiz gibi duruyor.
Dünyada şu anda 10'uncu sıradayız ama nüfusa göre aşılama oranında ne yazık ki biraz teminde sıkıntı yaşadığımız için hem de ramazanın etkisi ile 48'inci sırada kaldık.
İsrail'de günlük vaka sayısı 8'e kadar düştü. mRNA aşısı yaptılar, herhangi bir yan etki de oluşmadı. Halkımızda biraz çekinceler var. Bazı medya kuruluşları, sosyal medyada hem aşıyı hem de tedavileri olumsuz etkileyecek açıklamalar var.
Dolayısıyla çok tartışmalara girmeden aşıyı mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Dünyada aşının etkisi ile virüs yayılımı azalıyor. Bunun etkisi ülkemizde de görülüyor. Biz vakalarda 10 binler seviyesindeyiz.
Belki günlük 1-2 bin artışlar olabilir ancak ciddi dalgalanmalar beklemiyoruz. Aşılanmayı artırırsak temmuz-ağustos gibi vakalarda ciddi düşüşler yakalayabiliriz. Muhtemelen bizim sonbaharda günlük vaka sayılarımız belki 500'ün altına bile düşmüş olacaktır.