MASAK nedir, ne anlama gelir? MASAK ne iş yapar, raporu ne demek?

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Dilan Polat ve Eşi Engin Polat’ın kara para aklama suçuyla gözaltına ardından gündeme geldi. Peki MASAK nedir, ne anlama gelir? MASAK ne iş yapar, raporu ne demek? İşte MASAK hakkında merak edilenler…

02.11.2023-16:54 - (Son Güncelleme: 02.11.2023-16:54)

Türkiye gündeminin üst basamaklarında yer alan Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın kara para aklama suçuyla ilgili olarak Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bir soruşturma yapılacağı bildirildi. Bu durum da MASAK hakkında yapılan araştırmaların artmasına sebep oldu. Peki MASAK Nedir, ne anlama gelir? MASAK ne iş yapar, raporu ne demek?

MASAK nedir?

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan bir finansal istihbarat birimidir.

MASAK nedir

MASAK ne iş yapar?

MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.

MASAK ayrıca kendi görev alanıyla ilgili politika oluşturulmasına katkıda bulunma, strateji geliştirme, kanun ve yönetmelik taslakları hazırlama ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlama faaliyetleri icra etmekle yükümlüdür.

MASAK ne zaman kuruldu?

MASAK, 19 Kasım 1996 tarihinde yürürlüğe giren 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun ile kurulmuş olup, 17 Şubat 1997 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır.

İlerleyen süreçte dünyadaki finansal gelişmelere paralel olarak ihtiyaç duyulan yeni yasal düzenlemeler neticesinde görev ve yetkileri daha sonra 18 Ekim 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ile yeniden düzenlenmiştir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal