Her meslek grubunun çalışma koşullarına bağlı olarak bazı sağlık sorunları teşkil ettiği durumlar vardır. Bizde ofis çalışanlarının ağırlıklı olduğu, masa başında çalışanları bekleyen sağlık risklerini haberimizde topladık. Gelin bu risk oluşturan durumlara beraber bakalım.
MASA BAŞI ÇALIŞANLARI BEKELEYEN SAĞLIK RİSKLERİ
Uzun ve Hareketsiz Geçen Zaman
Birçok ofis çalışanının en çok şikayet ettiği durumlardan biri uzun saatler yerlerinden kalkmadan çalışılması. Bu durum başta kas ve eklem rahatsızlıkları olmak üzere; diyabet, obezite ve birçok hastalığa neden olabilmektedir. Yani hareketsizlik sadece, baş, sırt ve boyunla sınırlı tutulmaması gereken bir durumdur. Karşılaşılabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için, ara ara ofiste ufak egzersizler ve kısa yürüyüşler yapılmalı.
Günün En Önemli Öğünü Kahvaltıyı Atlamak
Erken saatte başlayan mesailere birde uzun yol mesafesi eklendiğinde, işe yetişmek isteyen birçok çalışan kahvaltıyı atılıyor ya da ufak şeylerle geçiştirmeye çalışıyor. Ancak bu durum oldukça tehlikelidir. Sağlığınızın bozulmasına neden olan bu durum aynı zamanda metabolizmayı stresi soktuğundan psikolojik olarak da tehlikeli bir durum oluşturur. Kahvaltıyla ilgili bir diğer önemli noktada, kahvaltı yapılmamasının kilo alımına neden olmasıdır. Bu nedenle kahvaltıyı atlamamanız oldukça önemlidir.
Mutsuzluk ve Depresyon
Hareketsizliğin, mutsuzluk ve depresyonla doğru orantılı olduğu daha önce dikkatinizi çekmemiş olabilir ancak bu durum psikolojik rahatsızlıklara neden oluyor.
Hareket Alanı Kısıtlı Ofis Ortamı
Hareket etmenin masa başında çalışanlar için oldukça riskli bir durum olduğuna değindik. Masa başı çalışanların muhakkak ara ara kısa egzersizleri yapması oldukça önemli. Uzun saatler hareketsiz kalınması, kan dolaşımını yavaşlatır ve kalp krizine neden olabilir.
Temiz Hava Solunu
Masa başı işlerde çalışanlar genellikle kalabalık ofis ortamlarında bulunurlar. Bu ortamlarda temiz hava sirkülasyonunun olmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle ofislerin düzenli aralıklarla havalandırılmasına dikkat edilmeli.
Bilgisayarla Geçirilen Uzun Saatler
Masa başı çalışanların en büyük dezavantajları uzun saatler bilgisayar başında vakit geçirmeleri. Bu çalışma şeklinin olumsuz etkisi uzun süreli aynı pozisyonda çalışılmasıdır. Hatta uzun süre fare ve klavye kullanmak Karpal Tünel Sendromu’na neden olduğu daha önce yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştı. Ele giden sinirlerin bilekte sıkışması nedeniyle ağrı ve uyuşmayla görülmeye başlanan bu hastalık, kalıcı sinir hastalığına dönüşebilmektedir. Bu nedenle çalışırken sakın bileğinizi eğmeyin ve düz bir şekilde kullanmaya dikkat edin.
MASA BAŞI EGZERSİZLERİ NELERDİR?
Masa başı egzersizleri olarak adlandırdığımız durum, ofis ortamlarında ya da uzun süreli masa başı oturma pozisyonunda çalışan kişilerin, çalışma şekillerinden dolayı kas ve iskelet sorunları yaşamaması için uygulayacakları spor hareketleridir. Uzu süreli oturur pozisyonda çalışılması durumunda vücudun belli bölgelerinde ağrılar meydana gelmektedir. Bu ağrılara maruz kalmamak için çalışırken bazı hareketle yapabilirsiniz.
Masa başı işlerde, çalışma şeklinden kaynaklı; baş, boyun ve sırt bölgesinde ağrı, kol, bacak ve kalça bölgesinde uyuşma meydana gelebilir. Bir diğer sık görülen rahatsızlık ise uzun süreli oturma pozisyonundan kaynaklı bacaklarda meydana gelen ağrı, bileklerde yaşanan sinir sıkışması, baş parmaklarda tendon rahatsızlıkları gibi durumlara neden olabilir.
Masa başında uygulanabilecek egzersizlerin birden çok çeşidi vardır. Burada dikkat etmeniz gereken egzersizleri doğru ve bilinçli şekilde uygulamaktır. Bilinçsizce yapılan egzersiz sanılanın aksine daha zararlı olabilir. Egzersizlere başlamadan önce uygun bir noktaya geçmeli ve aşağıdaki hareketleri yapmalısınız;
Nefes egzersizi: Düzgün oturuş veya ayakta rahat bir pozisyon alıp bir el karın üzerinde diğer el göğüs üzerinde tutulup ağız kapalı bir şekilde yavaşça burundan derin nefes alınır.
Yaklaşık 3 saniye beklenerek ağızdan nefes verilir. Bu işlemin en az üç defa art arda yapılması uygundur.
Boyun egzersizi: Doğru pozisyonda oturarak nefes alınırken baş istenilen tarafa yavaşça çevrilir. Daha sonra nefes vererek baş direk karşı pozisyona getirilir. Ardından nefes alınıp baş göz hizasına kaldırılarak nefes verilim çene hizasına yavaş bir şekilde getirilir. Normal nefes düzeniyle baş kendi ekseni etrafında dairesel olarak yavaşça döndürülür. Bu hareketleri ani hızda yapmamak gerekir. Boyun egzersizi için bir dakika yeterli olacaktır.
Omuz egzersizi: Ergonomik oturuş ile doğru nefes tekniği kullanarak omuzlar kulak kısmına yaklaştırılarak yükseltilir. Ardından tekrar kendi seviyesine nefes vererek düşürülerek öne, arkaya, aşağıya doğru dairesel hareket ettirilir. Yeterli olarak bu egzersiz yapıldıktan sonra koltuğa yaslanıp göz birkaç saniye kapatılarak dinlendirilir. Bu egzersizi kısa saniyelerde tutmak yeterli gelecektir.
Ayak egzersizi: Ayaklar kendi çevresinde dairesel olarak yavaş bir şekilde hareket ettirilir. Bu egzersiz için birkaç saniye yeterlidir.
El bileği egzersizi: Masa başı işlerde devamlı bilgisayar, daktilo, hesap işleri, el ile yazı işleri egzersiz yapılmasını zorunlu kılar. El bileği egzersizi olarak eller yumruk haline getirilerek kendi çevresi ekseninde çevrilir. Ayrıca parmaklara açma kapama işlemi yapılarak kan dolaşımı hızlandırılır. 10 saniye bu egzersizin yapılması yeterlidir.