Balık tüketimi sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Her ay balık sezonunda farklı tür balıklar tutulur ve hepsi sağlığımız için önemli besin kaynaklarıdır.
MART AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
- Gümüş
- İzmarit
- Mezgit
- Kalkan
- Mersin
- Kaya balığı
- Mezgit
- Kefal
- Levrek
- Yayın
TEREYAĞLI LİMON SOSLU: MEZGİT TARİFİ
Mart ayında yenilmesi tavsiye edilen balıklardan olan mezgiti limon soslu denemenizi tavsiye diyoruz...
MEZGİT TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 3 dilim fileto mezgit balığı
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığ ızeytinyağı
- 1 adet taze sıkılmış limon suyu
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
MEZGİT TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Balıkların dağılmaması için deri kısımlarını üzerinde tutun. Kılçıklarının tamamen alınmış ve temizlenmiş olmasına dikkat edin.
MEZGİT TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ
Taze sıkılmış limon suyu yerine portakal suyu kullanmayı tercih edebilir, servisi esnasında balıkların üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
MEZGİT TARİFİ NASIL YAPILIR?
Kafa ve kılçık kısımlarını ayıkladığınız, derisi üzerinde duran fileto mezgit parçalarını tuz ve taze çekilmiş tane karabiberin yarısıyla çeşnilendirin. Tereyağının yarısını zeytinyağı ilavesiyle birlikte ızgara izli döküm tavada kızdırın.
Tuz ve karabiberle çeşnilendirdiğiniz mezgit dilimlerini arkalı önlü hafif bir renk alana kadar kızartın. Yüksek ateşte ve kısa sürede pişen balıkları, geniş bir servis tabağına alın.
Tereyağının kalanı, taze sıkılmış limon suyu, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve kuru fesleğeni kızartma tavasına alın. Rendelenmiş limon kabuklarını kattığınız sos karışımını 2 dakika pişirin. Pişirdiğiniz balıkları yeniden kızartma tavasına alıp, sosla parlaklık ve lezzet kazanmalarını sağlayın. Tereyağlı ve limon sulu sosuyla buluşan mezgitleri, sıcağı sıcağına sevdiklerinizle paylaşın.
MEZGİT TARİFİNİN SERVİS ÖNERİSİ
Beyaz etli balık dilimlerini arzuya göre limon dilimleri ve taze kişniş yaprakları eşliğinde servis edebilirsiniz.