Perseverance uzay aracının Mars üzerine başarılı inişi ardından Mars'a kaç günde gidilebileceği araştırılmaya başlandı. 7 aylık bir yolculuğun ardından sona eren Mars'a kaç günde gidilir? Mars'a gitmek ne kadar sürer? gibi soruların yanıtı araştırılmaya başlandı.
Mars, geceleri gökyüzünde görülen en parlak objelerden biridir. Çıplak gözle de görülebilen Mars, parlak kırmızı bir yıldız olarak izlenebilir. Her 2 senede bir, Dünya ve Mars en yakın olduğu noktalarına ulaşırlar. Bu yakınlaşmaya 'karşı konum' denmektedir. Bu durum meydana geldiğinde Mars, Dünya’ya 55.000.000 km kadar yakınlıkta olabiliyor.
Her 2 senede uzay ajansları, Kızıl gezegene uzay aracı yollamak için bu yörüngesel yerleşimin avantajını kullanıyorlar. Peki, Mars’a gitmek ne kadar sürer? Mars'a ne kadar sürede gidilir?
Dünya’dan Mars’a olan toplam yolculuğun ne kadar süreceği fırlatmanın hızına, Dünya ve Mars’ın hizalanışına ve uzay aracının hedefine ulaşması için gereken yolcuğun zamanına göre değişiklik gösteriyor. Tüm bu değişkenlere dayanarak, 150-300 gün arasında değişiyor. Öte yandan daha fazla yakıt harcayarak daha kısa süreli bir yolculuk gerçekleştirmek de mümkün. Bu da maliyetin artışına neden olur.
Dünya’dan Mars’a olan seyahati tamamlamayı başaran ilk mekik NASA’nın Mariner 4’üydü. Mekik, 28 Kasım 1964'te fırlatılmıştı ve Mars’a 14 Haziran 1965 tarihinde sorunsuz bir şekilde, 21 fotoğraf çekerek ulaşmıştı. Mariner 4’ün toplam uçuş zamanı 228 gün olarak kaydedildi.
Mars’a gitmek için olan bir sonraki başarılı görev ise Mariner 6’nındı. 25 Şubat 1969 tarihinde uzaya fırlatılan mekik, gezegene 30 Haziran 1969'da ulaştı. Uçuş süresi toplamda 156 gün sürdü. Bu yolculuğu, Mariner 7’de başarılı bir şekilde tamamlamış ve bunun için 131 güne ihtiyaç duymuştu.
Mars etrafında ilk defa başarılı bir yörünge dönüşüne gidebilen Mariner 9, 30 Mayıs 1971'de fırlatılmış ve 13 Kasım 1971'de 167 günlük bir süreç sonunda yörüngeye ulaşmıştı.
Mars keşifleri için gereken zaman modeli, 50 yıla varan süredir sabit halde duruyor. Bu zaman da yaklaşık 150-300 gün olarak biliniyor.