Marmara için soğuk terler döktürecek uyarı: ‘Depremin gerçekleşme ihtimali yazı tura ihtimali gibi’

Depremlerle ilgili yaptığı açıklamalarda dikkat çeken Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depreminin gerçekleşme ihtimalini, "Bugün zaten 25 senesi geçti. Yani yazı tura atsan yüzde 50. Bu muazzam bir olasılık" sözleriyle duyurdu.

09.08.2024-10:13 - (Son Güncelleme: 09.08.2024-10:13) Marmara için soğuk terler döktürecek uyarı: ‘Depremin gerçekleşme ihtimali yazı tura ihtimali gibi’

Gerçekleşmesi beklenen Marmara depremi konusunda bir uyarı daha geldi. Türkiye'deki fay hatlarında son günlerde artan hareketlilik, deprem bilimcilerin dikkatini çekiyor. Adana'da dün meydana gelen 4.6, 4.5 ve 4 büyüklüğündeki depremlerin ardından Akdeniz'de 4.9 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. 

Naci Görür’den Adana depremi açıklaması

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk canlı yayınında Adana'daki bu depremleri değerlendirerek, fay hatlarına dair kritik uyarılarda bulundu. Görür, "Deprem fırtınası demek için bir neden yok, ancak Adana havzasında bir deprem olabileceğini düşünüyoruz. Bu, Doğu Anadolu Fayı'nın Bingöl-Karlıova'dan başlayıp Kahramanmaraş'a ve oradan da Batı'ya doğru ilerleyip Adana havzasına uzanmasından kaynaklanıyor," ifadelerini kullandı.

Marmara için soğuk terler döktürecek uyarı: ‘Depremin gerçekleşme ihtimali yazı tura ihtimali gibi’

Doğu Anadolu Fayı enerjisinin büyük bölümünü Adana havzasına transfer etti

Görür, Adana bölgesinde bir deprem beklediklerini belirterek, Doğu Anadolu'nun Hatay'a kadar olan kısmının Doğu Anadolu Fayı'ndan ziyade Ölü Deniz Fayı olduğunu vurguladı. "Bingöl Karlıova'dan başlayan ve Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş depremlerini üreten Doğu Anadolu Fayı, açığa çıkan büyük enerjinin bir kısmını Adana havzasına transfer etmiş olabilir. Bu nedenle, Adana havzasında belirli bir ölçüde deprem bekliyoruz," dedi.

Depremin gerçekleşme ihtimali yazı tura ihtimali gibi

Ayrıca, olası büyük Marmara depremi hakkında da çarpıcı uyarılarda bulunan Görür, ABD'li bilim insanlarının 2000 yılında yaptığı bir araştırmaya atıfta bulundu. Bu araştırmaya göre, Marmara Bölgesi'nde 7 veya üzerinde bir depremin 30 yıl içinde gerçekleşme olasılığı yüzde 47. Görür, "1999'dan bu yana 25 yıl geçti. Bilim ve doğa bize bu kadar açık uyarılar yaparken, neden bu kadar yavaşız anlamıyorum," diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal