Marmara Denizi'ndeki çekilmeler deprem belirtisi mi? Marmara Denizi'ndeki çekilmeler neden oluyor? Marmara Denizi'ndeki çekilmelere uzmanlar ne diyor?
Özellikle son 1 haftadır Marmara Denizi'nde yaşanan çekilmeler insanları korkuttu. Bu olayın daha çok İstanbul'da gözlenmesi, vatandaşların 'Marmara Denizi'ndeki çekilmeler deprem belirtisi mi?' şeklinde sorular sormasına yol açtı.
MARMARA DENİZİ'NDEKİ ÇEKİLMELER DEPREM BELİRTİSİ Mİ?
Geçtiğimiz 1 haftadır Marmara Denizi'nde çekilmeler yaşanıyor. Bu çekilmeler İstanbul'da yoğunlaşıyor. Sahillerde çekilmeleri gözleyen vatandaşlar ise tedirgin olmuş durumda. Çekilmelerin deprem belirtisi olabileceğini söyleyen vatandaşları rahatlatan bir açıklama Meteoroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir'den geldi. Özdemir, Marmara Denizi'ndeki çekilmeler deprem belirtisi mi? şeklindeki soruya şu şekilde cevap verdi;
'Özellikle Silivri, Bakırköy, Florya, Büyükçekmece ve Caddebostan sahillerinde çekilmeler görüyoruz. Bahar aylarında çok normal. Tahminen Mayıs ayı sonlarına kadar görmeye de devam edeceğiz. Korkulacak bir durum yok. Deprem habercisi olduğu düşüncesi yanlış'
MARMARA DENİZİ'NDEKİ ÇEKİLMELER NEDEN OLUYOR?
Marmara Denizi'ndeki çekilmeyi Doğan Haber Ajansı'nda mercek altına alan İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, çekilmelerin mevsimsel olduğunu söyleyerek, su seviyesindeki çekilmelerin zaman zaman dünyanın her bölgesinde yaşandığının altını çizdi. Özdemir, bu çekilmelerin meteorolojik olaylar etkisiyle yaşandığını belirterek rüzgar, atmosfer basıncı ve hava sıcaklığının su seviyesindeki değişimlere neden olduğunu açıkladı. Marmara Denizi'ndeki çekilmelerin diğer nedenleri de topografik arazi yapısı, bitki örtüsü, ormanlık alanlar, şehirleşme ve ısı adalarının varlığı olarak biliniyor.
MARMARA DENİZİ'NDEKİ ÇEKİLMELER NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?
Güven Özdemir, özellikle bahar aylarında yaşanan bu çekilmelerin deprem belirtisi olmayacağının altını bir kez daha çizerek, Marmara Denizi'ndeki çekilmelerin Mayıs ayının sonuna kadar devam edeceğini vurguladı. Özdemir sözlerini şu şekilde sonlandırdı; 'Tahminen mayıs ayı sonlarına kadar bu çekilmeleri görmeye devam edeceğiz. Korkulacak bir durum yok. Deprem habercisi olduğu düşüncesi yanlış. Ülkemizi etkileyen hava basınç sistemleri bu yüzey suyunun çekilmesinde önemli rol oynamıştır. Yani Doğu Akdeniz merkezli alçak basıncın ve Doğu Avrupa kökenli, Balkanlar'da, Trakya'da etkili olan yüksek basıncın bir haftaya yakın bölgede kalması durumunda Kuzey Marmara bölgesinden ve Eğe bölgesine doğru esen yani poyraz, yıldız, karayelin Kuzey Ege denizinden Güney Ege denizine doğru akmasında veya çekilmesinde büyük rol oynamaktadır. Tabii ki bu su çekilmeleri denize sahili olan beldelerin sığlığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hava basınç sistemlerinin o bölgelerdeki sürelerinin uzunluğuna bağlı olarak farklılık gösterir"