Marketlerde yeni dönem: Karekod uygulaması ile güvenilir gıdaya ulaşmak kolaylaşacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda işletmelerindeki denetimin daha etkili takibi amacıyla "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması"nın hayata geçirildiğini duyurdu. Bakan Yumaklı, ‘’ Umuyorum ki en kısa zamanda işletmelerin ekseriyeti uygulamayı hayata geçirmiş olacak. Bir tüketici olarak markete gittiğimde bu karekodu okutup, buranın en son ne zaman denetlendiğini gördüğümde bu benim için bir güven kaynağı olacak." dedi.

21.07.2024-12:17 - (Son Güncelleme: 21.07.2024-12:17) Marketlerde yeni dönem: Karekod uygulaması ile güvenilir gıdaya ulaşmak kolaylaşacak

Marketlerde ‘karekod’ dönemi başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması" hakkında bilgi verdi. Yumaklı, bu uygulamanın gıda işletmelerinin denetim durumunun takip edilmesine olanak tanıdığını belirtti.

Denetim detaylarını öğrenmek için karekodu okutun

AA’da yer alan habere göre; Bakan Yumaklı, gıda güvenliğiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bu süreçte önemli bir destekçi olduğunu ifade etti. Karekod uygulamasının, "Tarım Kredi Sıfır Marketi"nde uygulamaya konduğunu belirten Yumaklı, tüm vatandaşların, gıda üretimi ve satışı yapan yerlerde bakanlığın denetim detaylarını gösteren bu karekodu aramalarını istediklerini söyledi.

Uygulamanın gönüllülük esasına dayalı olduğunu vurgulayan Yumaklı, işletmelerin kendilerini akredite ettirme amacıyla bu uygulamayı vatandaşlarla paylaşacaklarını düşündüğünü aktardı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin gıda ve içecek birimleriyle yakın iş birliği içinde olduklarını belirten Yumaklı, uygulamanın tanıtımını işletmelere yaptıklarını kaydetti.

Marketlerde yeni dönem: Karekod uygulaması ile güvenilir gıdaya ulaşmak kolaylaşacak

Şeffaflığı amaçlıyor

Gıda güvenilirliğinin her vatandaşın hakkı olduğunu belirten Yumaklı, işletmelerin bu karekodu kullanarak denetim detaylarını müşterileriyle paylaşmasının, hem akreditasyon açısından hem de denetimlerin şeffaflığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde yaklaşık 776 bin gıda işletmesi bulunduğunu ifade ederek, bu işletmelerin büyük kısmının kısa sürede uygulamayı hayata geçireceğini umduğunu söyledi. Karekodun, marketlerde kullanılabilmesi ve denetim bilgilerine erişim sağlanabilmesi için "Tarım Cebimde" uygulamasının indirilmesi gerektiğini belirtti. "Gıda Kontrol" sekmesinden "İşletme Denetim Sorgulama" seçilerek, işletme karekodunun okutulmasıyla denetim sonuçlarına ulaşılabileceğini aktardı.

Yumaklı, ilerleyen zamanlarda vatandaşların denetim sonuçlarını daha detaylı bir şekilde görebilecekleri gelişmiş versiyonların da sunulacağını belirtti. Ayrıca, Bakanlık tarafından hazırlanan ve her işletmeye özel karekod içeren görsellerin, "https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/" internet adresinden indirilebileceğini ve tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenebileceğini söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal