Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV); plastik, cam, metal-aliminyum ve karton atıkların çöpe gitmemesi ve geri dönüştürülmesi için Depozito İade Sistemi’nin (DİS), 2022’de devreye gireceğini duyurdu. Bu uygulama ile çevre sorunlarının azaltılması ve geri dönüşüm sektöründeki yatırımları hızlandırması bekleniyor. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve bu uygulamanın doğru işlemesi halinde Türkiye’de her yıl milyon ton ilave atığın önüne geçileceğini söyledi.
Eroğlu’nun açıklamalarına göre tüketici ödediği fiyatın bir kısmını artık bu atıkları iade ederken geri alabilecek. Bu bedeli geri alabilmek için tüketici sistemin belirlediği market veya diğer ödeme noktalarına yönlendirecek. Eroğlu açıklamasında bu uygulamanın yararlarından bahsederken; ‘Depozito sistemiyle birlikte tüketici için parasal değer ifade edecek atıklar, çevreye çöp olarak atılmayacak ve böylece toplama merkezlerine götürülüp ham maddeye dönüştürülebilecek. Hem çevre korunacak hem ülke ekonomisi kazanacak. Depozito uygulaması, temiz ve geri dönüşüme uygun ham madde elde edilmesine olanak sağlayarak sektörün gelişimini hızlandıracak.’ dedi.
Eroğlu, tüketici için atıkların değer kazanacağını da belirtti. Bu atıkların ülke ekonomisine katkı sağlayacağını da belirten Eroğlu, atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye 1,4 milyar lira katkı sağlayacağını söyledi.
Eroğlu, ilk etapta plastik atıklarının yüzde 70’inin toplanmasını hedeflendiğini belirtti. Türk plastik sektörünün hammadde ihtiyacının büyük kısmını yurtdışından ithal ederek karşıladığını bu yüzden cari açık verdiğini aktararak; bu geri dönüşüm sistemi ile cari açığın azaltılacağını söyledi. Eroğlu; ‘Cari açığı azaltacak depozito sistemiyle, geri dönüştürülmüş ham maddelerle üretilen plastik ürünler, tüketicimize daha uygun fiyatlarla ulaşacak. Enflasyonda düşüş yönlü etkinin önü açılacak.’ dedi.
Bu sistem dünyada 15 ülkede daha uygulanıyor. Açıklanan rakamlara göre Avrupa’da depozitosuz içecek ambalajlarının toplama oranı yüzde 47, depozito olan alanlarda ise toplama oranının yüzde 94 olduğu kaydedildi.
Dünyada iklim değişikliği konusunda hassas davranıldığı ve Paris İklim Anlaşması, AB Yeşil Mutabakat anlaşmasının, ekonomiyi yönlendirdiği belli konuların olduğunu belirten Eroğlu, "Karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen AB, 2025 yılı itibarıyla içecek ambalajlarının yüzde 25'lik kısmının geri dönüştürülmüş ürünlerden oluşmasını istiyor. 2030'da bu oranın yüzde 30'a çıkartılması planlanıyor. Bunu başarabilmek için tüketiciyi, geri dönüşüm sisteminin paydaşı yapmak ve ödüllendirmek gerekiyor. Dolayısıyla Depozito İade Sistemi, çevresel anlamda geri dönüşüm trendine ciddi katkı sunuyor. Sistem, 2022 yılında devreye girdiğinde Türkiye'de 263 bin ton/yıl karbon emisyonunda azalma meydana getirecek.’ İfadelerini kullandı.