Marketler enflasyonu dinlemiyor: Fiyatlar katlanmaya devam ediyor

TÜİK’in dün açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarına göre enflasyon aylık yüzde 2,88 olurken, yıllık bazda ise yüzde 84,39’a geriledi. Fakat marketlerdeki fiyatlar enflasyon dışında zamlara devam ediyor.

06.12.2022-09:33 - (Son Güncelleme: 06.12.2022-17:34)

TÜİK Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Dün açıklanan rakamlara göre enflasyon aylık yüzde 2,88 olurken, yıllık bazda ise yüzde 84,39’a geriledi. Fakat marketlerdeki fiyatlar enflasyon dışında zamlara devam ediyor. Gıda enflasyonundaki aylık  yüzde 5.75, yıllık ise yüzde 102.55'e ulaşan rakamlar, marketlerin zamlar konusunda enflasyon dışında hareket ettiği iddialarının ortaya atılmasına sebep oldu. 

Enflasyon rakamları belli oldu

Dün açıklanan TÜİK verilere göre tüketici fiyatları (TÜFE) kasımda aylık yüzde 2.88 artarken yıllık enflasyon yüzde 85.51'den yüzde 84.39 seviyesine geriledi. Böylece enflasyonda 24 yılın zirvesinden dönüş yaşanmış oldu. Piyasalarda TÜFE'nin aylık yüzde 3.1 ve yıllık yüzde 84.54 artacağı tahmin ediliyordu.

Market Fiyat Artışları

Gıdada zamlar durmuyor 

Kasımda en fazla fiyat artışı yıllık bazda yüzde 107.03 ile ulaştırmada yaşandı. Ulaştırmayı ise enflasyon sepetinde ağırlığı fazla olan gıda ürünleri takip etti. Gıdada yıllık TÜFE yüzde 102.55 olurken bu sektörde devam eden zamlar kasım rakamlarına da yansıdı. Aylık bazda TÜFE'de en yüksek artış yüzde 5.75 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü. Alkollü içecekler ve tütün grubunda fiyatlar aylık olarak yüzde 3.19; lokanta ve otellerde ise yüzde 3.18 arttı.

ÜFE yavaşladı

Gıdada üretici tarafında da fiyat artışı durmuyor. TÜİK verilerine göre aylık bazda ise üretici fiyatları yüzde 0.74 artarken gıdadaki üretici fiyatları artışı yüzde 2.85'i buldu. Gıdada üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 136'ya ulaştı. Bu arada ekimde yüzde 157'yi aşan yıllık üretici enflasyonu da 18 ay sonra gerileyerek kasımda yüzde 136.02 olarak gerçekleşti.

Market Fiyat Artışları-1

Süt ürünleri ilk sırada

Ürün bazında da fiyatı en çok artan gıda oldu. Tüketici fiyatları bazında kasımda en fazla fiyat artışı yüzde 17.58 ile tereyağında yanırken onu yüzde 15.71 ile taze süt, yüzde 15.05 ile peynir, yüzde 14.02 ile alkolsüz ve konsantre içeceklerdeki artış izledi. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 5.56 ile çocuk giyim eşyasında gerçekleşti.

Düşüş trendine girdik

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Beklenmedik bir küresel gelişme olmadıkça enflasyonda zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz" dedi. Nebati "Enflasyonla mücadele kararlılıkla sürecek" diye konuştu.

Perakendeciler savunma yapacak

Rekabet Kurumu, zincir marketler, perakende ve tedarikçilerle ilgili yürüttüğü soruşturmada sözlü savunma aşamasına geldi. Bu kapsamda soruşturmanın sözlü savunma toplantısı bugün yapılacak. Yarın da devam sözlü savunma sonrası kararın 15 gün içinde çıkması bekleniyor.

Market Fiyat Artışları-2

Marketlerde denetim sıklaştı

Son dönemlerde marketlerde yaşanan fiyat artışları gündemden düşmezken birçok ilde de denetimler sürüyor. Dün de Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da zincir marketlerde "fahiş fiyat" denetimi yapıldı. Reyonları gezen ekipler fiyat artışlarından, raf ve kasa fiyatları arasındaki uyuşmazlığa, ürün gramajı, irsaliye karşılaştırması, tüketim tarihi ve diğer kurallara uygunluk konularında da ürünleri inceledi. Geçen hafta başlayan denetimler sırasında Ağrı'da 5 market mühürlenmişti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal