Markalar sessiz sedasız izin almışlar: İkinci el otomobil satışlarında önemli karar

İkinci el araba satışları konusunda önemli bir karar alındı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı 6 ay 6 bin kilometre sınırlaması konusunda bazı modellere özel izinler alındı.

21.07.2024-10:04 - (Son Güncelleme: 21.07.2024-10:04) Markalar sessiz sedasız izin almışlar: İkinci el otomobil satışlarında önemli karar

İkinci el otomobil satışlarını etkileyecek önemli bir karar alındı. 1 Temmuz’da sona eren "6 ay 6 bin kilometre" sınırının Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2025’e kadar uzatılmasıyla, sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmesi hedeflenmişti. Ancak, Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci’nin sosyal medya üzerinden paylaştığı bilgilere göre, bu düzenlemenin ardından markalara özel ikinci el satış izni verildiği iddia edildi.

Mynet’te yer alan habere göre; Özpeynirci, yaptığı paylaşımda şunları dile getirdi:

"Sessiz sedasız izni koparmışlar…"

Temmuz ayı otomotiv pazarının şu anda 92-97 bin aralığında seyrettiğini ve 100 bine ulaşabileceğini belirten Özpeynirci, bu artışın ana sebebinin markalara verilen özel izin olduğunu ifade etti. Paylaşımında, bazı markaların ve distribütörlerin kendi kendilerine ciddi sayıda araç faturalandırdıklarını ve bu araçları "6 ay 6 bin km" şartına uymadan hemen satabileceklerini belirtti. Özpeynirci, bu durumun 5 Temmuz'da Ticaret Bakanlığı tarafından alınan bir kararla mümkün hale geldiğini ve bu özel iznin sadece markalar ve distribütörler için geçerli olduğunu, bayiler ve galerilerin bu kapsama dahil edilmediğini vurguladı.

Markalar sessiz sedasız izin almışlar: İkinci el otomobil satışlarında önemli karar

Özpeynirci'nin paylaşımı şu şekilde:

"Bakanlıktan markalara özel 2. el satış izni Sessiz sedasız izni koparmışlar... Temmuz’da otomotiv pazarında şu anki gidişat 92-97 bin aralığında gibi... 100 bin olur diyenler de var, bekleyip göreceğiz. Kuşkusuz her koşulda Temmuz 2023'teki 113.959 adetlik rekor performansın altında olacaktır ama bu sonuç bile beklentinin çok üstünde. 7 Temmuz GSR2, 8 Temmuz Çin araçlarına gelen ek vergiden önceki hafta oldukça hareketli geçmiş. Haziran’dan kayan da olmuş ama özellikle GSR'dan dolayı bazı markaların/distribütörlerin kendilerine ciddi araç fatura ettikleri söyleniyor. (Bazı markalarda binlerce adet deniyor) İşte Temmuz pazarının 100 bine yaklaşmasının ana sebebi bu!

Şimdi sıkı durun sadece markalar veya distribütörler kendilerine faturaladıkları o araçları 2. el olarak '6 ay 6 bin km' şartına uymadan hemen satabileceklermiş. Çünkü 5 Temmuz'da alınan bir kararla Ticaret Bakanlığı'ndan özel izin almak şartıyla ellerindeki 'sıfır 2. el' araçları satma hakkı verilmiş. Bayiler ve galeriler ise hariç tutulmuş. Şimdi tabi ki bu araçlar piyasaya ikinci el olarak girecek ve zaten kötü giden 2.el piyasasında bakalım neler yaşanacak!?"

Bu gelişmelerin ardından ikinci el araç piyasasında nasıl bir etkisi olacağı merak konusu. Özellikle bayiler ve galeriler için bu durumun ne gibi sonuçlar doğuracağı ve tüketicilerin bu yeni düzenlemeye nasıl tepki vereceği ilerleyen günlerde daha net bir şekilde görülecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal