Mareşal kime denir? Nasıl Mareşal olunur? Mareşal unvanının verildiği kişiler ve Mareşal olma şartları

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yer alan askeri rütbeler çok sayıda kişi tarafından sıklıkla araştırılıyor. Bu kapsamda Mareşal rütbesi de araştırılan unvanlar arasında yer alıyor. Peki, Mareşal kime denir? Nasıl Mareşal olunur? Mareşal unvanının verildiği kişiler ve Mareşal olma şartları..

12.06.2022-20:35 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-20:35) Mareşal kime denir? Nasıl Mareşal olunur? Mareşal unvanının verildiği kişiler ve Mareşal olma şartları

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) iki meydan savaşı kazanmış ya da bir savaş sürecinde aynı anda birden fazla cepheyi birden yöneten ve savaşı kazanmış olan askerlere Mareşal rütbesi verilir. TSK'da Mareşal unvanına sahip olabilmek için kara kuvvetlerinde ise en az orgeneral, deniz kuvvetlerinde ise en az oramiral rütbesini taşımak gerekiyor.

Mareşal kime denir, nasıl Mareşal olunur?

Mareşal kime denir, nasıl Mareşal olunur

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda en az Orgeneral, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise en az Oramiral rütbelerine sahip olan kişiler Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından sunulmuş olan en yüksek askeri rütbelerden bir tanesi olan Mareşallık rütbesine ulaşabilirler. Bu rütbeyi alabilmek adına ülkenin iki meydan savaşındayken savaşı kazanan veya tek bir savaşta birden fazla cepheye hükmedilmesi istenir. Bu şartlar haricinde Mareşallık rütbesine ulaşılamaz.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Mareşallık rütbesi sadece iki kişide bulunur. Bunlardan bir tanesi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, diğeri ise Fevzi Çakmak'tır.

Mareşal kime denir, nasıl Mareşal olunur

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Mareşalllık rütbesini 1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında almıştır. İsmet Paşa ile Fevzi Paşa’nın kararname önerisi sonra unvan TBMM tarafından Atatürk'e takdim edilmiştir.

Fevzi Çakmak ise Mareşallık rütbesini 1922 yılında Dumlupınar Meydan Muharebesi sonrasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisi sonrasında almıştır. İki büyük lider Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk ve son Mareşal rütbesini almış olan önderler olmuşlardır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal