Mali Müşavirler Coronavirüs Sebebiyle Yapılan Vergi Ertelemelerini Değerlendirdi

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu konuyla ilgili "Devlet, sadece şubat ayına ilişkin KDV'yi erteleyerek 11 milyar liralık fedakarlık yaptı" ifadesini kullandı.

25.03.2020-13:05 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-13:06) Mali Müşavirler Coronavirüs Sebebiyle Yapılan Vergi Ertelemelerini Değerlendirdi

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu konuyla ilgili "Devlet, sadece şubat ayına ilişkin KDV'yi erteleyerek 11 milyar liralık fedakarlık yaptı" ifadesini kullandı.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, devletin, covid-19 tebdirleri kapsamında yalnızca şubat ayıyla ilgili Katma Değer Vergisini (KDV) erteleyerek 11 milyar liralık fedakarlık yaptığını belirtti.

Kartaloğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı bazı vergilerle ilgili beyanname ve ödeme sürelerine yönelik erteleme kararıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Bu dönemde önceliklerinin mart ayında verilmesi gereken şubat ayına ilişkin bildirimler olduğunu aktaran Kartaloğlu, Gelir İdaresi Başkanlığının bu yöndeki tüm taleplerini ertelediğini söyledi.

E-DEFTER İÇİN DE ERTELEME

Beyannamesi martta verilmesi gereken şubat ayıyla ilgili KDV beyanname ve ödeme süresinin 24 Nisan'a ötelendiğini hatırlatan Kartaloğlu, aynı şekilde bu ay sonunda verilmesi gereken Ba-Bs formları yanında, e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma müddeti ile elektronik defter beratlarının yüklenme süresinin de 30 Nisan'a ertelendiğini bildirdi.

Kartaloğlu, damga vergisi ile geri dönüşüm katılım payıyla ilgili beyannamelere ilgili problemlerin çözüldüğünü de belirterek, geri dönüşüm katılım payının 6 ayda bir beyan edilmesiyle ilgili düzenleme yapıldığını ve böylece beyannamelerin temmuz sonunda ertelendiğini ifade etti.

Şubat dönemiyle ilgili yalnızca muhtasar beyannamesinin verilme süresinde ötelemeye gidilmediğine vurgu yapan Kartaloğlu, ifadelerini şu sözlerle sürdürdü:

"Kesinti yoluyla ödenen vergilerin beyan edildiği muhtasar beyannameleri 26 Mart'ta verilecek. Ancak bizim için önemli olan KDV beyannamesinin ertelenmesiydi. Mali müşavirler ve çalışanlarıyla birlikte 500 bin kişi sahada çeşitli belgelere ve müşteriye temas ediyordu. Böylece bu temas büyük ölçüde önlenmiş oldu. Muhtasar beyanname işlemleri uzaktan da yapılabilir, çok fazla belgeye de gerek yok. Devlet, sadece şubat ayına ilişkin KDV'yi erteleyerek 11 milyar liralık fedakarlıkta bulundu. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Gelir İdaresi Başkanlığımıza teşekkür ediyorum."

Kartaloğlu, şubat dönemiyle ilgili vergi ve bildirimlerin akabinden coronavirüs etkilenen mükelleflerin nisan, mayıs ve hazirana ilişkin muhtasar ve KDV beyannamelerinin verilme süresinin de 27 Temmuz'a uzatıldığını hatırlatarak, böylece aylık yaklaşık 19 milyar liralık verginin ertelenmiş olacağını belirtti.

TÜRMOB'un talebi üzerine, Kamu Gözetimi Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu benzeri kurumların da alakalı birimlerinin verilme sürelerini bu süreçte ertelediğini belirten Kartaloğlu, BDDK'nın da rapor ve bildirim sürelerini ertelemesini beklediklerini dile getirdi.

65 YAŞIN ÜZERİNDEKİ MALİ MÜŞAVİRLERE DE KOLAYLIK

Kartaloğlu, 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı olması sebebiyle sokağa çıkamayacak vergi mükelleflerinin de beyanname verme sorumluluklarının yasak süresi boyunca ertelendiğini de belirtirken, "65 yaşın üzerindeki mali müşavirler ve vergi mükellefleri için de sorun yaşanıyordu. Hem beyanname vermeleri gerekiyordu hem de sokağa çıkmaları yasaklanmıştı. Mali müşavirlerin beyanname gönderme zorunluluğu da yasak süresi boyunca kalmış oldu." ifadesini kullandı.

YORUM YAZ..
Modal