Gezi davasının tek tutuklu sanığı olan Osman Kavala'nın aylık olarak yapılan tutukluluk incelemesinde tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi uyarınca Osman Kavala’nın bugün dosya üzerinden yapılan aylık tutukluluk incelemesi gerçekleştirildi. Mahkeme, söz konusu şahsın hukuki durumunda bir değişiklik olmamasını göz önünde bulundurarak tutukluluğunun oy çokluğuyla devam etmesinde karar kıldı. Bir üye hakim, Osman Kavala'nın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesi doğrultusunda fikir bildirerek karara şerh düştü. Osman Kavala'nın sanıkları arasında bulunduğu Gezi davasının bir sonraki duruşması ise 22 Nisan'da yapılacak. Şahıs, 2017 yılının 1 Kasım tarihinden beri tutuklu halinde.
Davanın geçmişi
Gezi Parkı eylemleriyle ilgili aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da yer aldığı 16 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılandığı dava, 18 Şubat 2020'de kararla sonuçlandı. Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın beraatine, firari sanıklar ise dosyalarının ayrılmasında karar kılındı. Savcılık yerel mahkemenin kararını istinaf mahkemesine çıkarttı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi de 22 Ocak 2021'de Osman Kavalı'nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın beraat kararını bozmaya karar verdi. Bunun üzerine 30. Ağır Ceza Mahkemesi 28 Nisan 2021'deki duruşmada, yakalamalı sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyanın da ana davayla beraber yapılmasında karar kıldı.
Öte yandan, Osman Kavala ve hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey'in FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Anayasa'yı ihlal" ve "Devletin gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme" suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları dava da Gezi Parkı ana davasıyla birleştirildi.