Magnezyum Eksikliği Depresyona Yol Açıyor!

Diyetisyen Dilek Sivri magnezyum eksikliğinde karşılaşılan rahatsızlıklar konusunda önemli uyarılarda bulundu. Magnezyum eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir? Magnezyum içeren besinler nelerdir? Detaylar haberimizde...

29.03.2018-16:17 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-09:35)

Magnezyum içeriği bakımından zengin besinlerin tüketilmesini öneren Diyetisyen Dilek Sivri magnezyum eksikliğinde karşılaşılan rahatsızlıklar konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sivri ayrıca magnezyum eksikliğinin psikolojik rahatsızlıklara da yol açabileceğini vurguladı.

Arş. Gör. Dilek Sivri, magnezyum içeriği bakımından zengin besinlerin tüketiminin önemine değinerek, ''Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, marul, pırasa vb.), köklü sebzeler (patates, havuç, kereviz vb.), yağlı tohumlar (badem, kabak çekirdeği, kaju vb. ), kuru baklagiller (soya fasulyesi, bezelye, nohut, fasulye vb.) muz, avakado, kavun gibi meyveler, tam tahıllar (buğday, yulaf, çavdar), bitter çikolata, kinoa, somon, uskumru gibi balıklar ve sert sular iyi magnezyum kaynaklarıdır. Bu besinlerden yeterli miktarda tüketiyorsanız magnezyum eksikliği görülme oranı düşüktür. Ancak kullanılan bazı antibiyotik ilaçlar, gereksiz yere kullanılan idrar söktürücüler, bazı kronik hastalıklar, aşırı alkol tüketimi gibi bazı faktörler magnezyum eksikliğine neden olabilir'' diye belirtti.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ PSİKOLOJİK SORUNLARA YOL AÇIYOR!

Sivri, magnezyumun sağlığın korunmasında oldukça önemli olduğunun altını çizerek şöyle dedi: ''Magnezyum eksikliği halsizlik, yorgunluk, kas krampları hatta depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara da neden olabilmektedir''


Magnezyum alımını artırmak için doğru magnezyum desteğini seçmenin, bu mineralin seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini söyleyen Sivri, magnezyum formları hakkında bilgi verdi. Magnezyum formlarının mide ekşimesi, reflü, kabızlık ve diğer rahatsızlıkları hafifletmeye fayda sağlayabileceğini söyleyen Sivri, ''Bu desteklerin doktorunuz tarafından yönlendirilmedikçe alınmaması önerilir. Ayrıca magnezyum eksikliğini magnezyum içeren besinlerden karşılamak diğer besin öğelerinden faydalanmak açısından önemlidir. Kan magnezyum seviyeleri düşükse bu eksikliği düzeltmek için doktor tarafından önerilen magnezyum formu alınmalıdır'' dedi.

MAGNEZYUM HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?


Kabak çekirdeği, badem, ay çekirdeği, çam fıstığı, bezelye, karalahana, ceviz, kaju, yer fıstığı, susam, baklagiller, soya fasulyesi, patlıcan, dereotu, pazı, kimyon, karpuz, Hindistan cevizi, kuşkonmaz, mercimek, kepekli pirinç, avokado, süt ürünleri, kuru kayısı, kırmızı erik, üzüm, balık, muz, çilek, greyfurt, incir, ahududu, bitter çikolata, yoğurt ve ıspanak magnezyum açısından zengin besinlerdir.

MAGNEZYUM FORMLARI NE İŞE YARAR?

Magnezyum sitrat: Magnezyum seviyelerini artırmak ve kabızlığı tedavi etmek için kullanılır. Spor sonrasında kasların onarılması, migren, menstruasyon dönemi ağrıları için de magnezyum sitrat kullanılmaktadır.

Magnezyum oksit: Mide ekşimesi, hazımsızlık, reflü ve kabızlık gibi sindirim sistemi semptomlarının ‘kısa süreli’ rahatlaması için kullanılabilir.

Magnezyum klorür: Kabızlık, mide ekşimesi gibi sindirim sistemi semptomlarını azaltmak ve düşük magnezyum seviyelerini yükseltmek için kullanılabilir.

Magnezyum malat: Fibromiyalji, kas ağrıları, kronik yorgunluk durumlarında kullanılmaktadır.

Magnezyum taurat: Yüksek kan şekeri ve tansiyonu düzenlemek için kullanılmaktadır.

Magnezyum L-treonat: Depresyon ve hafıza kaybı gibi sinir sistemi bozukluklarının tedavisine yardımcı olarak beyin sağlığını destekler.

Magnezyum sülfat: Genellikle epsom tuzu olarak bilinen bu form ağız yolu ile alınmayıp stres ve ağrı bulunan kasları tedavi etmek için kullanılabilir.

Magnezyum glisinat: Depresyon, kaygı ve uyku bozukluklarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Magnezyum orotat: Sporcular arasında popülerdir. Kalp ve kan damarı dokularında enerji üretimini iyileştirerek kalp sağlığını destekler.

Diyetisyen Dilek Sivri magnezyum lakta için ise şunları kaydetti: ‘’Bu formun sindirim sistemi üzerinde daha az olumsuz etkisi vardır. Diğer magnezyum formlarını tolere edemeyen veya büyük dozlarda magnezyum desteği alması gereken bireyler için de uygun bir form olabilir.’’

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal