Eskişehir ve bolu sınırında olan 450 metre uzunluğundaki düden mağarası’nın bir ucu eskişehir’de öbür ucu ise bolu’ya çıkıyor.
Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklıklarına rağmen adeta doğal bir klima görevi yapan düden mağarası’nın turizme kazandırılmasını sağlamak isteyen ulu, 'buranın ışıklandırılması için gerekli müracaatlar yapıldı ama ne hikmetse değerlendirmeye alınmadı. bölgede muazzam bir mesire alanı da var. buraya piknik yapmaya ve bu doğa güzelliğini seyretmeye gelen çok oluyor' diye konuştu.
Neredeyse 100 metre yüksekliğine sahip bir dağın içinde olan düden mağarası’nın girişi, eskişehir’in sarıcakaya ilçesine bağlı beyyayla mahallesinde yer alıyor. bin 300 rakımı olan bölgede yer alan bu mağara, eskişehir ile bolu’yu birbiri ile birleştiriyor. 450 metre uzunluğunda ve yaklaşık 10 metre boyunda olan çift katlı mağaraya eskişehir’den giriş yapan bolu’dan bolu’nda giriş yapan da eskişehir’den çıkıyor.
Aynı zamanda iç anadolu bölgesi ve karadeniz bölgesi’ni de ayıran doğa harikasını içinden akarsu da geçiyor. ilkbahar mevsiminde artan su düzeyi yaz aylarında da azalıyor.
Bölgeyi çok iyi bilen fehmi ulu konuyla alakalı olarak düden’i dolaşmaya gelen vatandaşları sürekli karşıya geçirdiğini dile getirdi.
Ulu, mağara ile ilgili şu ifadeleri kullandı: 'düden; kireç taşı, mermer, likit ve sarkıtlardan oluşan doğal bir mağaradır. gezmeye gelenleri, yürüyüş yapmak isteyenleri mağarada gezdirdim. buranın uzunluğu 450 metre ve içinden su geçiyor. mağaranın içindeki su seviyesi ilkbaharda yüksek oluyor. bu aylarda ise ayaklar ıslanmadan dağın diğer tarafına geçilebilir. burası son sınır, dağın diğer tarafı bolu oluyor. düden mağarasının giriş yeri eskişehir sınırı çıkış yeri bolu sınırı oluyor. yani dağın arkası bolu tarafı oluyor'