Madeni para basımını kim yapıyor? Türkiye'de madeni para basımını hangi kurum yapıyor?

Günlük hayatta kullandığımız 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş olarak üretilen madeni parlar sık sık elden ele dolaşmaktadır. Kullandığımız bu madeni paraların nerede basıldığı, hangi kurum tarafından basıldığı merak edilmektedir. Peki, Madeni paralar nerede basılıyor? Madeni paraları hangi kurum basıyor? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

18.04.2022-00:06 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-00:06) Madeni para basımını kim yapıyor? Türkiye'de madeni para basımını hangi kurum yapıyor?

Günlük hayatta pek çok kez kullandığımız madeni paralar bakır, nikel ve çinko karışımı ile üretilmektedir. Baskı makineleri ile basılan madeni paralar 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş olarak basılmaktadır. Pek çok kez elimizden geçen bu paraların nerede üretildiği kimi zaman merak edilmektedir. Darphane ve Damga Matbaası’nda üretilen paralar talebe göre basıma girmektedir. Peki, Madeni paralar nerede basılıyor? Madeni paraları hangi kurum basıyor? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

Madeni paralar nerede basılıyor? Madeni paraları hangi kurum basıyor?

Darphane ve Damga Matbaası’nda üretilen madeni paralar Merkez Bankası'ndan gelen talep miktarlarına göre basıma girmektedir. İstanbul’da bulunan matbaa gelen talep üzerine hangi paradan ne kadar basacağına karar vermektedir. Bakır, nikel ve çinko karışımı ile elde edilen madeni parlar baskı makinelerine üzerlerine hangi miktar olduğunu belli eden baskı ile basım yapılması sonucunda piyasaya sürülmektedir. Türkiye’de 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş olarak üretilen madeni paralar bulunmaktadır. 9 ayrı makineden basılan madeni paralar 700 – 800 adet kadar bir üretim yapmaktadır. Üretim işlemi biten paralar tek tek paketlere ayrılmaktadır. Her para tutarı içinde ayrı bir paketleme yapılmaktadır. Bu paketleme şu şekildedir:

1 liralar 100'lük,

50 kuruşlar 150'lik,

25 ve 10 kuruşlar 200'lük,

5 kuruşlar 300'lük

1 kuruşlar 400'lük olarak ayrı ayrı poşetlere konmaktadır.

Madeni para basımı

Madeni paralar poşetlere ayrıldıktan sonra da ağırlık testinden geçmektedir. Ağırlık testinden olumlu sonuç alan poşetler ise kutulara yerleştirilerek Merkez Bankası'na veya Merkez Bankası şubelerine gönderilmektedir. Madeni paralarda tekrar dökülerek basımı yapılan bilen bir maddedir. Fakat dayanıklılığı altı kadar fazla olmayan bu madeni paraların tekrar dönüştürülme sayısı sınırlıdır. Madeni paraların sahte olup olmadığını anlamanın da oldukça basit bir yöntemi vardır. Mıknatısla kolayca sahte paralar ayırt edilmektedir. Eğer mıknatısa yapışırsa bu paranın sahte olduğunu gösterir.

“Fazla para basılması enflasyona neden olur”

Para basımı ile ilgili açıklamalardan bulunan İktisat tarihçisi Prof. Dr. Mehmet Bulut, Türk para basımı hakkında açıklama yaptı. Mehmet Bulut, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Para, bir ekonomide ne kadar mal ve hizmet üretirseniz, o malın karşılığında o kadar para olması gerekiyor. Yani mal mübadelesinin kolaylaşmasıdır, paranın temel fonksiyonu budur. İkinci temel fonksiyonu değer biriktirme aracı. Bugün modern iktisatta, bir üçüncü özelliği spekülasyon aracı olarak para basılıyor. Klasik iktisat sistemimiz bu iki öneli değer; birincisi değer ölçüm aracı yani eğer ekonomide ürettiğiniz mal ve hizmet karşılığında para basmazsanız mübadele zorlaşır. Böylece az para fiyatların artmasına sebep olur. Fazla para basarsanız bu sefer enflasyon alır, malın değeri düşer. Burada bir denge olması gerekiyor. Altın para, gümüş, madeni paralar ise istediğiniz kadar, dilediğiniz gibi artıramadığınız miktar. Onun için bu metal sistemli para sistemlerinde ekonomide bir denge esas. Orada enflasyon ve deflasyon anlamında sorunlar daha az. Ama kağıt para sisteminde parayı dilediğiniz gibi. Bir top kağıt binlerce dolar ama maliyeti birkaç sent. Ama altın ve gümüş paranın metalik değeri var. Onu istediğiniz gibi artıramıyorsunuz. Para basmak ülkelerin bağımsızlık, milli haklarıyla ilgili ama en önemli mesele piyasadaki mal mübadelesini sağlamak. Malın değer ölçüm aracı olarak mübadeleyi kolaylaştırmak ve değer biriktirme, tasarruf aracı olarak kullanımı. Madeni para, altın en önemli tasarruf aracı" 

YORUM YAZ..
Modal