Mademki Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Mademki’ de onlardan biri. Peki; mademki mi madem ki mi, TDK doğru yazılışı nedir, içinde ‘mademki’ geçen cümleler nelerdir?

03.02.2021-13:15 - (Son Güncelleme: 29.01.2022-14:42) Mademki Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "mademki"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "mademki" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “madem ki” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “mademki” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamları şöyle:

“Değil mi ki, -diği için, -diğine göre` anlamlarında sebep göstermek için, başına getirildiği cümleyi daha sonraki cümleye bağlayan bir söz”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Onlardan ayrılış bana her an üzüntüdür / Mademki böyle duygularım kaldı çok şükür (Yahya Kemal Beyatlı)

- O halde, mademki atmacalar hiç huylarını değiştirmemişler, niçin insanların huy değiştirmesini istiyorsunuz? (Voltaire)

- Mademki her birimiz bu yolu ayrı ayrı izleyecektik, o halde bu yolda yürümek için kimseye ihtiyacım yoktu. (Fernando Pessoa)

- Mademki kainat, her zerresiyle benim için canlanmış, o halde duyguların ve duyumların cennetinde, bu acayip Walt Disney oyununda ben de sonuna kadar payımı almalıyım. (Ahmet Hamdi Tanpınar)

- Mademki benim olmayacaktın neden seni karşıma çıkardılar? (Ümit Yaşar Oğuzcan)

YORUM YAZ..
Modal