Macron, kendi sonunu kendisi getirdi: Fransa’da seçimleri aşırı sağcı parti kazandı

Fransa’da geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen erken seçim ilk turunda oyların yüzde 34’ünü alarak birinci parti oldu. 7 Temmuz’da yapılacak ikinci turun ardından meclisteki sandalye dağılımı belirlenecek.

01.07.2024-10:20 - (Son Güncelleme: 01.07.2024-17:05) Macron, kendi sonunu kendisi getirdi: Fransa’da seçimleri aşırı sağcı parti kazandı

Avrupa’daki aşırı sağ yükselişinin başlangıcı olan Fransa’daki seçimlerde kazanan parti Ulusal Birlik Partisi oldu. Araştırma şirketi Elebe'nin tahminlerine göre, genel seçimlerin birinci turuna katılım oranı yüzde 67,5 olarak kaydedildi ve bu oran, 1981'den bu yana Fransa'da görülen en yüksek katılım oranı oldu.

Aşırı sağ yükseliyor

BBC’de yer alan habere göre; Sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) oyların yüzde 28,1'ini aldı. Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ise yüzde 25,6 ile ikinci sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans'ın liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı ise yüzde 20,3 oy oranında kaldı. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi ise yüzde 10,2 oranında oy aldı.

Macron, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nin açık ara birinci olması üzerine, Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'i feshederek erken seçim kararı almıştı. Ulusal Birlik Partisi'nin ilk turdaki zaferinin ardından Paris'te binlerce kişi aşırı sağ karşıtı protesto düzenledi.

Macron, kendi sonunu kendisi getirdi: Fransa’da seçimleri aşırı sağcı parti kazandı

Le Pen: Halk yıpratıcı yönetime son vermek istiyor

Marine Le Pen, sandık çıkış anketlerinin ardından ülkenin kuzeyindeki seçim bölgesi Henin-Beaumont'da coşkulu seçmenlerine seslendi. Le Pen, "Demokrasi konuştu ve Fransız halkı Ulusal Birlik Partisi'ni ve müttefiklerini zirveye çıkararak Macron kampını neredeyse yok etti" dedi. Ayrıca, Macron'u eleştirerek, "Halk net bir şekilde 7 yıllık küçümseyici ve yıpratıcı yönetime son vermek istiyor" diye konuştu ve ikinci turda da seçmenlerden destek istedi.

Le Pen, Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Jordan Bardella'nın başbakan olabilmesi için önümüzdeki hafta Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlamaları gerektiğini belirtti. Macron, Le Pen karşısında 2017'de yüzde 66, 2022'de ise yüzde 58 oy alarak iki kez Fransa Cumhurbaşkanı seçilmişti

Tüm Fransız halkının başbakanı olacağım

Jordan Bardella da Paris'te yaptığı konuşmada, "Fransız halkı ülkede emsali olmayan bir umut doğurdu" dedi. Bardella, Fransa'nın önünde iki yol olduğunu, "en kötü yolun" sol koalisyon olduğunu ve Ulusal Birlik Partisi'nin Cumhuriyetçiler Partisi'nin bazı unsurlarıyla birlikte hükümeti kurmaya hazır olduğunu söyledi. Bardella, başbakan olması halinde, Cumhurbaşkanı Macron'la saygıya dayalı bir ilişki içinde çalışacağını ve "tüm Fransız halkının başbakanı" olacağını vurguladı.

Ulusal Birlik Partisi, 2017'de genel seçimin ilk turunda yüzde 13 oy almış ve 8 milletvekili çıkarmıştı. 2022'de ise Marine Le Pen'in adını değiştirdiği parti, ilk turda yüzde 18,7 oy alarak milletvekili sayısını 89'a çıkarmıştı. Son AP seçimlerinde ise yüzde 31,4 oyla ülkenin en büyük partisi olmuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal