Macron erken seçim öncesi uyardı: ‘İç savaşa sebebiyet verebilir'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran’da gerçekleştirilecek olan erken seçim öncesinde iç savaş uyarısı yaptı.

25.06.2024-09:29 - (Son Güncelleme: 25.06.2024-17:18)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran'da yapılacak erken seçim öncesinde, aşırı sağcı ve aşırı solcu partilerin programlarının ülkeyi "iç savaşa" sürükleyebileceğini belirtti.

"Partilerin Programları İç Savaşa Yol Açabilir"

Macron, bir podcast yayınında, rakip partilerin seçim vaatlerini değerlendirerek aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin politikalarının ülkeyi tehlikeli bir yola sürükleyebileceğini ifade etti. Macron, aşırı sağın güvensizliğe karşı sunduğu çözümün toplumu böldüğünü ve LFI'nin ise Fransa için bir çeşit "cemaatçilik" önerdiğini, bu durumların iç savaşa yol açabileceğini öne sürdü.

Macron erken seçim öncesi uyardı: ‘İç savaşa sebebiyet verebilir

"Çözüm Hiçbir Zaman Ötekisini Reddetmek Olmayacaktır"

Macron, "Her şeyden bıktığımızda, hayat her gün zorlaştığında, daha hızlı çözümler sunan aşırıların cazibesine kapılabiliyoruz. Ancak, çözüm hiçbir zaman ötekisini reddetmek olmayacaktır," diyerek aşırı uçların vaatlerinin cazip gelebileceğini, ancak uzun vadede çözüm olmadığını belirtti.

Macron, RN ve LFI'nin vatandaşların öfke ve endişelerine yanıt verdiğini kabul ederken, bu partilerin çözüm önerilerinin çatışmayı artırıcı nitelikte olduğunu vurguladı.

Ürdün Kralı Abdullah ile görüştü

Macron, Ürdün Kralı Abdullah'ı Paris'te Elysee Sarayı'nda kabul etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, iki lider görüşmede Gazze halkına insani yardımın ulaştırılması konusundaki kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu.

İki lider, bölgede kalıcı ateşkesin sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ABD'nin bölgeye yönelik barış planını hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayan Macron ve Kral Abdullah, işgal altındaki Batı Şeria'daki durumu da endişeyle izlediklerini ifade etti.

Macron ve Kral Abdullah, Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin uyguladığı şiddeti kınadıklarını belirterek, bölgede iki devletli çözüm için birlikte çalışma konusunda anlaştılar.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal