Borcunu ödemeyen bir kişinin maaşına ya da evine haciz gelmektedir. Borcun ne kadar olduğuna bağlı olarak belli bir kesinti yapılmaktadır. Bu durumla karşılaşan kişiler ise sorunlarının yanıtlarını öğrenmek için araştırma yapmaya başladılar. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…
Borç alan ve bu borcu ödemeyen kişilerin aldıkları para faiziyle birlikte maaşından kesinti yapılabilmektedir. Borcun ne kadar olduğuna bağlı olarak da maaştan belli oranlara kesintiler yapılmaktadır. Ülkemizde milyonlarca kişi kredi kartı kullanmakta y ada bankalardan para çekmektedir. Bu şekilde para çeken 3 milyon kişi vardır. Bu kişilerin toplam borcu ise 32 milyar TL civarındadır. Borcunu iç ay içinde ödemeyen kişiler için yasal takip başlatılabilir. Geç ödemeniz durumunda ise ödeyeceğiniz paraya gecikme faizi de eklenir. Bu durumdan emekli maaşını ya da bir maaşınız olması durumunda bankalar otomatik olarak kesinti yapabilir.
Çalışan birisinin kesin olan borcundan ötürü icra müdürlüğü aracılığı ile aylık aldığı maaşının 4’te 1’ine haciz gelmektedir. Bu borç bitene kadar bu oranda kesinti yapılabilir. Bu kişinin çalışması durumunda kişiye icra müdürlüğünden haciz hakkında bilgilendirme gönderilmektedir. Çalıştığı kurum sahibi ise çalışının maaşının 4’te 1’ini icra müdürlüğünün banka hesabına her ay yatırmaktadır. Her ay bu işlem içinde bilgi verilmesi gerekir.
Bazı zamanlarda belirlenen oranlar borcun çabuk bitmesi için artırılabilmektedir. Bu oran sadece borçlunun istemesi durumunda artırılabilir. Bu konuda hiçbir zorlama yapılamaz.Kişinin işten çıkması durumunda kıdem tazminatına haciz gelmesi ise kişiye bağlıdır.Bunu dilekçe ile icra müdürlüğüne bildirebilir. Bu paranın bir kısmı ile borcunu da ödeyebilmektedir.
Haciz edilen bu maaşların yanı sıra askeri emekli olan kişinin emekli maaşı, askeriyede çalışan birisinin maaşı, şehit ailelerinin maaşları kesinlikle haciz konulamaz. Bunlar dışındaki maaşlara haciz gelebilmektedir.SGK emeklisi bir kişinin de borcu için kendi istemediği sürece haciz uygulanamaz.Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız itiraz etme hakkınız vardır. Bu yasal hakkınızdır.
Borcu olan ve 90 gün boyunca ödemeyen kişilere bu sürenin ardından son kez bir uyarı yapılmaktadır ve kişiye 7 gün süre verilir. Bu verilen sürede kişiler borçlarını ödemezse haciz faizi ile birlikte alınmaktadır. Kişilerin maşının 4’te 1’i kadar kesinti yapılır. Fakat yasalarda yer alan bir maddeye göre SGK emeklisi olan bir kişinin maaşına haciz uygulanamaz. Eğer maaşına haciz geldiyse buna itiraz etme hakkı yer almaktadır.Kişilerin rızası olmadan bu maaştan bir kesinti yapılamaz.
Geçim sıkıntısı olan ve maaşına haciz gelmiş olan kişilerde bu duruma itiraz edebilirler. İcra ve İflas yasasının 83. Maddesine göre geçimine yetecek orandan fazlasını haciz edildiğine dair bir yasa yer almaktadır. Bu konu sadece SGK’dan emekli olan kişiler için geçerli olan bir konudur. Ancak hiçbir sorunu olmayan ve borcunu ödemeyen kişilerin maaşlarında kesinti yapılmaktadır. İşsizlik maaşı alan kişilerin maaşlarında da bir kesinti yapılamaz yani haciz uygulanmaz.