Maaş Haczi

Borç tahsil etme yollarından biri olan maaş haczi, kesinleşmiş olan borçlara uygulanan bir icra şeklidir. Kredi kartı, kredi, devlet vergi borçları ve nafaka gibi tüm borçlarda maaş haczi şekli uygulanarak, borcun ödenmesi mecburi hale getirilir.

17.03.2020-15:41 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-15:38) Maaş Haczi

Tüm maaşlara maaş haczi uygulanır. Maaş haczi İcra ve İflas Kanunun 83. maddesinde düzenlenmiştir. Öncelikle kanunda belirtilen şartlar yerine getirildiğinde maaş haczi gerçekleşir. İİK. 83.maddeye göre maaş haczi gerçekleştirilebilmesi için borcun icra müdürlüğünce kesinleşmiş olması şarttır.

Maaş Haczi İle Kesilen Miktar Maaşın 1/4'ünden Fazla Olamaz

Alacaklı olan kişi/kurum veya vekili, borcun kesinleşmesinden sonra icra müdürlüğüne maaş haczi talebinde bulunur. Bu talep neticesinde icra müdürlüğü maaş alan kişinin çalıştığı kuruma, memur ise SGK müdürlüğüne haciz yazısı gönderir. İcra müdürlüğünün yazısı içeriğinde maaşının dörtte biri haczedilecektir ibaresi ve borç miktarı yer alır. SGK veya borçlunun maaş aldığı iş yeri, icra müdürlüğünün bu yazısı uyarınca borçlu kişinin borcu bitene kadar, her ay maaşından dörtte bir oranında kesinti yaparak bu kesintiyi icra müdürlüğünün dosya numarası üzerinden hesap numarasına yatıracaktır.

Maaş Haczi Uygulanamayacak Haller

İİK 83.maddeye göre maaş haczi uygulamasının yapılamayacağı kişiler bulunur. Bu kişiler SGK'dan maaş alan emeklilerdir. Ekim 2008 yılında çıkarılan yasa uyarınca emekli maaşlarının bazı haller dışında haczinin mümkün olmadığıdır. Kanun hükmüne göre, SGK'dan maaş alan emeklilerin maaşları yalnızca nafaka ve SGK prim borçları sebebiyle haczedilebilecektir.

Maaş Haczinde İstisnai Durum

Maaş haczinde uygulanan istisnai durumda ise borçlu olan kişinin muvaffakatname verip vermediği konusudur. Kişi borcunun kesinleşmesi halinde, "emekli maaşımdan kesilmesini kabul ediyorum" şeklinde muvaffakatname verdiyse maaşın dörtte birlik kısmına haciz konulabilmektedir. Kişilerin bankalara hesap açtırırken maaş hesabı detayını da beyan etmeleri şarttır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal