Lübnan'daki Türkmenler Saldırılarla Mücadele Ediyor

Baalbek bölgesinde süregelen saldırılar karşısında Türkmen ailelerin yaşadığı zorluklar ve Türkiye'nin yardımları.

27.10.2024-13:35 - (Son Güncelleme: 27.10.2024-13:35) Lübnan'daki Türkmenler Saldırılarla Mücadele Ediyor

Lübnan'daki Türkmenler Saldırılarla Mücadele Ediyor

AA ekibi, İsrail'in Lübnan içinde hedef aldığı Türkmen köyünde, orada yaşayan halka mikrofon uzattı.

Türk Türkmen Derneği Başkanı Ali Gorli: "Düşman İsrail burada bize saldırdı. Birini diğerinden ayırt etmedi."

Lübnan'ın Baalbek bölgesinde yer alan Duris köyündeki Türkmenler, İsrail saldırıları nedeniyle zorlu günler geçiriyor. 23 Eylül'den bu yana Lübnan'ın en fazla saldırıya uğrayan yerlerinden biri olan Baalbek’te, Türkmenlerin yaşadığı Duris köyü defalarca hava saldırılarının hedefi haline geldi. AA ekibi, bölgedeki yıkımı görüntüleyerek Gorli ailesi ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Duris Köyündeki Yaşam Mücadelesi

Duris köyünde yaşayan Ahmed Muhammed Gorli, Sade Gorli ve Ali Gorli, savaşın getirdiği sıkıntılardan bahsetti. Ailenin en yaşlı bireyi olan 88 yaşındaki Ahmed, gençliğinde Lübnan ve Suriye arasında göçebe yaşadıklarını ve çobanlık yaptıklarını anlattı. Savaşlar hakkında deneyimlerini paylaşan Ahmed, "Savaşın ne olduğunu öğrendik," dedi.

Ahmed Muhammed Gorli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a olan sevgisini dile getirdi ve "Yüreğimiz Erdoğan'ın yanında, kendisini çok seviyoruz. Kapımız açık, gelin yanımıza demiş," diye ekledi.

Olası Göç İstemleri ve Türkiye Sevgisi

Bekaa Türkmen Derneği Başkanı Ali Gorli, Baalbek’teki tehlikeli durumu dile getirirken Türkmenlerin genellikle Şii halkla birlikte yaşadığını belirtti. Gorli, "Düşman İsrail burada bize saldırdı. Birini diğerinden ayırt etmedi," ifadelerini kullandı.

Ali Gorli, Erdoğan’ın "Lüban'daki Türkmenlere kapımız açık" açıklaması sonrası birçok telefon aldıklarını ve bazı Türkmenlerin Türkiye'ye gitmek istediklerini, Türkiye’ye büyük bir sevgi beslediklerini belirtti.

Lübnan'daki Türkmen Nüfusu ve Türkiye'nin Desteği

Lübnan Türk Kültür Derneği Başkanı Kemal Maksut, Lübnan'da 20-25 bin arasında Türkmen yaşadığını açıkladı. Türkmenlerin ülkenin kuzeyinde Trablusşam, Dınniyye, Akkar gibi bölgelerde; doğusunda ise Bekaa Vadisi'nde yaşadığı bilgisini verdi.

Maksud, Bekaa Vadisi'ndeki beş yerleşim bölgesinin sürekli saldırılar altında olduğunu belirterek, "Duris köyünde de bombalamalar oldu. İnsanlar birkaç günlüğüne evlerinden ayrılıyor, daha güvenli yerler arıyorlar," dedi. Türkiye’nin Lübnanlı Türkmenlere sağladığı sürekli destekten bahsederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2010'daki Lübnan ziyareti sırasında Türkmen bölgelerini ziyaret ettiğini belirtti.

Maksud, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Erdoğan'ın mazlumların yanında olduğunu gördüklerinde duydukları güven duygusunu vurguladı. "Eğer savaş devam ederse ve Bekaa Vadisi’ndeki durum daha da kötüleşirse oradaki halkın Türkiye'ye gitme isteği artabilir," diye ekledi.

İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan'ın Baalbek bölgesinde bulunan Duris köyünde yaşayan...

İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan'ın Baalbek bölgesinde bulunan Duris köyünde yaşayan Türkmenler, savaş nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyledi. Baalbek, 23 Eylül'den bu yana Lübnan'ın en fazla saldırıya maruz kalan bölgelerinden biri olurken Türkmenlerin yaşadığı Duris köyünde ve çevresinde birçok nokta hava saldırılarının hedefi oldu. Duris sakinlerinden Ali Gorli, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal