Lübnan’da Kriz: Yiyecek Takası Başladı

Lübnan’da ekonomik kriz tırmandıkça halkın çözüm yolları da değişiyor. Lübnanlı bir kadın, çocuk kıyafetini şeker, süt ve sabunla takas etmek isterken, başka bir kişi spor ekipmanları karşılığında konserve istedi.

09.07.2020-13:45 - (Son Güncelleme: 09.07.2020-13:43) Lübnan’da Kriz: Yiyecek Takası Başladı

Ülkede ekonomik kriz arttıkça, fiyatlar da yükseldi.

Halk Facebook üzerinden takas yapmayı son çare olarak görüyor.

Gün geçtikçe daha fazla Lübnanlı, ülke benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya kaldıkça hayatta kalmak için hayır kurumlarına veya özel girişimlere yönelmek zorunda kaldı.

Ekonomik kriz nedeniyle para biriminin değersizleşmesi, birçok aileyi yoksulluğa iterken, ağır borçlu devlet vatandaşlarına çok az yardım sunuyor.

Hassan Hasna tarafından Facebook üzerinde kurulan “Lübnan Takası” isimli sayfaya bir ay içinde 16 binden fazla kişi katıldı.

Lübnan büyük ölçüde fiyatlarının yükseldiği ithal ürünlere bağımlı. Ekmek fiyatlarının artmasıyla ülkede protestolar başladı.

Haziran ayında düzenlenen bir Dünya Gıda Programı raporu, Lübnan’da halkın yarısının yemek için yeterli olmayacağından korktuğunu buldu.

Hasna “Bazı insanlar takas yapmayı korkunç bir şey olarak algılıyor ve bunu ne kadar umutsuz olduğumuzu açıklamak için kullanıyor. Ama ben öyle görmüyorum. Zor zamanlar ama yardım için yalvarmayacağız” diye konuştu.

LÜBNAN’DA EKONOMİK KRİZ

1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaştan beri en büyük ekonomik krizi yaşayan ülkede, Başbakan Diyab, kamu borcunun 90 milyar doları geçtiğini söylemişti.

Ülkenin para birimi Lübnan parası gün geçtikçe değerini yitiriyor.

Ekonomik krize bağlı olarak asgari ücret 450 dolardan 75 dolara düşerken, yerel para birimi yüzde 80 oranında değer kaybetti.

YORUM YAZ..
Modal