Masterchef programının en sevilen ve en sempatik şefi olan Danilo Zanna 'nın kendi yarattığı tarifi olan Lolivuk herkesin epey bir ilgisini çekti. Davet sofralarında hem çok şık hem de oldukça lezzetli bir tarif olan Lolivuk 'u gelin birlikte deneyelim.
Loli pop tavuk olarak da bilinen bu tarifte baget tavukları sanki bir lolipop şeker gibi kullanan şef, mutfak kültürümüze de yeni bir tarif kazandırdı. Biraz uğraştırıcı ve emek isteyen bir tarif olduğu da çok belli. Fakat bir şef tabağını yapmış olmakta ayrı bir keyif vermektedir. Hadi gerekli olan malzemeleri sayalım ve tarifimizi yapmaya başlayalım..
Lolivuk için gereken malzemeler
* 3 adet tavuk baget
* Tavuk kafes ( 1 / 2 sos için )
* 5 gram trüf carpaccio
* 2 miligram trüf yağı
* 10 gram üzüm pekmezi
* 15 gram kajun baharatı
* 1 adet taze kekik ile biberiye
* Dekor için 1 adet yeşil soğan
* 1 adet taze pırasa
* 4 adet çeri domates
* 1 adet orta boy patates
* Sosta kullanmak için 1 adet soğan
* Sosta kullanmak için 1 adet havuç
* Sosta kullanmak için 1 adet kereviz sapı
* Sosta kullanmak için yarım diş sarımsak
* Sosta kullanmak için 50 gram domates salçası
* Sosta kullanmak için 20 gram buğday nişastası
* Sosta kullanmak için tane karabiber ile defne yaprağı
* Zeytinyağı, tuz ve biber
* Celery crunch için 1 adet kök halde kereviz
* 50 gram un
* 200 miligram ayçiçek yağı
* 1 çeşit mikro filizler
* 4 adet bebek pancar
* Bebek kabak
Lolivuk nasıl hazırlanmaktadır?
* İlk önce yapılması gereken şey bagetleri hazırlamaktır. Tavuk bagetlerinin uçlarından ve bir parmak kadar da alt tarafından 360 derece bıçak ile kemiğe kadar çizerek kemik ucunda yer alan eti aşağı doğru sıyırın. Bir makas yardımı ile de kopan et liflerini temizleyerek şekillendirin.
* Bir kase içinde tavuk lolipopları, sarımsak, zeytinyağ, kaju baharatı, tuz, biber ve en sonda tavuğun iç kısımlarına hatta derisinin altına bile ezilen trüf mantar parçalarından koyun. Bütün bu işlemi tamamladıktan sonra da tavuklarınızı 15 dakika boyunca marine ederek dinlenmeye alın.
* Sonra da marine edilen tavuklarımızı dik olacak bir şekilde tepsiye yerleştirelim ve 180 derecede ısıttığımız fırına pişmek üzere koyalım. 20 dakika boyunca pişirip dış kısımlarına üzüm pekmezi sürün ve yine 10 dakika boyunca daha fırında pişmesi için tutun, tavuklarınız hem çıtır çıtır olsun hem de kereviz crunch ile kaplama yapın.
Garnitür hazırlığı
* Yemeğinizin yanında sunmak için kullanacağınız sebzelerinizi bir kaşık ya da bir bıçak yardımı ile dilimleyerek herhangi bir şekil vererek de hazırlayabilirsiniz. Sonrasında ise sebzelerinizi blunc ederek tereyağında soteleyip biraz tuz ve biber ilavesi yaparak daha da lezzetli hale getirin.
* Celery crunch için de kerevizlerinizin dış kabuklarını aldıktan sonra robottan çekin ve derin yağda kızartarak çıtır hale getirin. Hazırlamış olduğunuz tüm bu malzemeleri sıcak bir şekilde muhafaza edin ve resimde de gördüğünüz şekilde muhteşem bir görünüm ile misafirlerinize sunabilirsiniz.
Tavuk için sos yapımı
* Öncelikle tavuk kemiklerini yağda kızartın.
* Sonra da sebzelerinizi un ile pembe rengini alana dek kavurun. Sebzeleriniz pembeleştiği an salça ile su ilavesi yapın.
* Taze baharatlar ile sarımsağı da koyun ve bütün malzemelerinizi karıştırarak 30 dakika boyunca kaynatın.
* Tencerenizin kapağını açarak arada sırada kontrol edin ve yemeğinizin suyu azalmış ise birazcık sıcak su ilavesi yapın.
* Süre bittikten sonra da ocağı kapatın ve sosunuzu ılıması için kenara alın.
* En son olarak da ılıyan sosu bir tülbent ile veya bir süzgeç ile süzerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
* İlk başta koymuş olduğunuz sıvı miktarı yarı yarıya azaldığında da ocağınızın altını tamamen kapatın. Şimdi tavuk sosunuz hazır hae geldi. Afiyet olsun.
Tavuk sosunu hazırlamanın püf noktaları neler?
* İlk önce kavurma işlemi çok doğru bir şekilde yapılmalıdır. Kemik, sebze ile un karışımı güzelce kavurulmalıdır. Çünkü sosun renginin kahverengi olması bu işlemin doğru bir şekilde yapılmasına bağlıdır.
* Her aşamada kullanılan bütün malzemeler iyi kalitede olmalı.
* Sebzelerin de eşit miktarlarda kullanılıyor olmasına dikkat edilmelidir.
* Kaynama aşamasında da suyun üzerinde meydana gelen köpükler ( kef ) ile yağlar alınmalıdır. Sos üzerinde hiç yağ kalmamış olmasına çok dikkat edilmelidir. Yağın kalıp kalmadığından emin olmak isterseniz eğer sosu soğutmanız gerekecek. Eğer ya tabakası var ise en üstte donacaktır. Bu şekilde de kalan yağı çok kolay bir biçimde üzerinden alabilirsiniz.
* Hazırlamış olduğunuz sosu süzerken de olabildiğince ince bir tülbent ya da süzgeç kullanılması gerekiyor.
* Hazırlanan sosu küçük miktarlara ayırın, buzdolabında ya da derin dondurucuda muhafaza edin.
* Sosunuzu tatlandırmak istediğiniz zaman ise et yemeği yapmış olduğunuz tava ya da tencereye sosunuzu koyun. Bu şekilde de pişen et kalıntıları sosa nüfuz edecektir.
* Sosun rengi mutlaka kahverengi olacak. Kıvamı da hem akıcı hem de yoğun olmalı. Yani sos koyu kıvamda ve parlak bir görünüme sahip olmalıdır.
Şimdiden ellerinize sağlık, afiyet olsun :)