Vücudu bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemi ile çalışan beyaz kan hücreleridir. Lökosit yüksekliği belirtileri neler? Lökosit nasıl tedavi edilir? Lökosit kaç olmalı? İdrara lökosit nasıl geçer? Vb. gibi soruların detaylarını sizler için haberimizde bir araya getirdik.
Lökositin en yaygın anlamı idrar yolu enfeksiyonudur. Bu durumun idrarda yükselmesi kişide sürekli tuvalete çıkma hissi uyandırır. Lökositin yükselmesi durmu, idrarda yanma, akıntı, ateş, titreme, üşüme gibi şikayetlerle kendini belli eder. Genel olarak tehlikeli bir durum değildir. Ancak tedavi edilmediği durumda ciddi sorunlara neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir. En yağın tedavi şeklide ilaçlı tedavi yöntemidir.
Vücut gereksiz lökositleri idrar yolu ile dışarı atar. Bunun nedeni meydana gelen enfeksiyonla mücadele edilebilmesi için vücudun yeniden lökosit üretme isteğidir. İdrarda her sahada fazla miktarda lökosit görülüyorsa bu durum idrar yolu enfeksiyonu anlamına gelmektedir.
-Böbrek Enfeksiyonu,
-Hamilelik,
-İdrarın uzun süre tutulması,
-İdrar yolunda tıkanıklık,
-Belirtileri
- En yaygın belirtisi idrarda görülen bulanıklık ya da kokudur.
-Sık sık tuvalete çıkma isteği
-Yüksek ateş ve titreme
-İdrarda kan görülmesi
-İdrar tümörünün olması
Lökosit tedavisini 4 başlık altında inceleyebiliriz. Bunların ilki ilaç tedavisidir. Uzman doktorlar tarafından, gerekli testlerin yapılmasının ardından uygulanan tedavi yöntemidir.
Enfeksiyon Tedavisi
Enfeksiyona yönelik tedavide yaygın olarak antibiyotik kullanılır. Hekiminizin önereceği antibiyotiğin düzenli olarak kullanılması tedavinin ilerlemesi için oldukça önemlidir. Lökosit enfeksiyon tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler, aksef 500 miligram tablet, cipro 750 miligramlık tablet, enfexia 500 miligramlık tablet, azitro 500 miligramlık tablet, sefax 500 miligramlık tablettir.
Kişisel Hijyen
Lökosit tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda kişisel temizliktir. Cinsel organ ılık suyla ve yumuşak sabunla yıkanmalı ve sonrasında tahriş etmeden kurulanmalı, nemli bırakılmamalıdır. Enfeksiyon geçinceye kadar cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir. Bakterinin yayılmasının önüne geçmek için, sık sık iç çamaşırı ve havlular değiştirilmelidir. İç çamaşırları yüksek derecede yıkanmalı ve ütülenerek mikroplardan arındırılmalıdır.
Beslenme Alışkanlıkları
Beslenme alışkanlıkları lökosit tedavisinde de oldukça önemlidir. Bu noktada enfeksiyonu önleyecek besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Yaban mersini ve yaban mersini suyu tüketmek idrar yolu için bakterilerin enfeksiyonunu önlemede etkilidir. Yaban mersini, idrar yolunu iç tarafına bakterilerin yapışık gelişmesini zorlaştıran bir astar oluşturur. İçerisinde yüksek oranda şeker barındıran yaban mersinini şeker hastaları tüketirken dikkat etmeleri gerekir. Bol bol sıvı tüketimi boşaltım sistemini rahatlatacağından, enfeksiyonun vücuttan atılması için önemlidir. Ayrıca sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasında yardım eder.
Herkesin vücudunda bulunan lökosit değeri farklıdır. Bu değerler kan tahlili ile ölçülür. Yapılan kan tahlillerinin sonucu da kişilerin yaş aralıklarına göre değişiklik göstermektedir. Yaş aralıklarına göre lökosit değerleri aşağıdaki gibidir;
- 0 ile 1 ay aralığında yer alan bebeklerde lökosit değer aralığı 9.4 - 34.0 MCL
- 2 ile 12 ay aralığında yer alan bebeklerde lökosit değer aralığı 5.0 - 19.5 MCL
- 1 ile 3 yaş aralığında yer alan çocuklarda lökosit değer aralığı 6.0 - 17.5 MCL
- 4 ile 5 yaş aralığında yer alan çocuklarda lökosit değer aralığı 5.5 - 15.5 MCL
- 6 ile 15 yaş aralığında yer alan çocuklarda lökosit değer aralığı 4.5 - 13.0 MCL
- 15 yaş ve üzeri aralığında yer alan kişilerde lökosit değer aralığı 4.5 - 11.0 MCL