Lise Öğrencileri İnsansız Hava Aracını Geliştirerek Birincilik Elde Etti

Ünye'deki lise öğrencileri, afetlerde kullanılmak üzere geliştirdikleri İHA ile TEKNOFEST'te birinci oldu.

06.10.2024-11:17 - (Son Güncelleme: 06.10.2024-11:17) Lise Öğrencileri İnsansız Hava Aracını Geliştirerek Birincilik Elde Etti

Lise Öğrencileri İnsansız Hava Aracını Geliştirerek Birincilik Elde Etti

Ordu'nun Ünye ilçesindeki Yusuf Bahri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirdikleri insansız hava aracı (İHA) ile Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında düzenlenen İHA yarışmasının serbest kategorisinde birincilik kazandı.

Yarışmanın Detayları

TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Adana Havalimanı'nda gerçekleştirilmektedir. Ordu Ünye Yusuf Bahri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin "Cevher-Ül Cezeri" isimli takımı, yarışmanın sergisinde insansız hava aracını tanıttı.

Takım, afet durumundaki zorlukları göz önünde bulundurarak, bilim ve teknoloji öğretmeni Erdal Sezgül'ün liderliğinde bir mobil uygulama sistemi entegre etti. Bu sistem, vatandaşların yerinin tespit edilmesine ve kimlerle iletişim kurabileceklerine olanak tanıyor.

Öğrencilerin Başarıları ve Hedefleri

İHA'nın yazılım ve birçok parçasını yerli üretimle geliştirilen öğrenciler, İnsansız Hava Araçları Yarışması'nın serbest kategorisinde finale kalan 14 lise arasında birinci olarak dikkat çekti. Öğretmen Sezgül, geçmiş yıllardaki başarılarını ve bu yılki birinciliği vurgulayarak, “Türkiye'mizin hedefleri doğrultusunda ilerlemekteyiz.” açıklamasını yaptı.

Öğrenciler, aldıkları ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldıkları için büyük bir mutluluk duyduklarını ve bu başarıyla devletlerine hizmet etme hayalinin bir parçasını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Teknik Yenilikler ve Uygulama

Takım kaptanı Muzaffer Eren Demir, İHA'nın arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere tasarlandığını ifade etti. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerden yola çıkarak geliştirdikleri sistemlerle ilgili şu bilgileri aktardı:

"İHA'ya aydınlatma ve bluetooth tarama sistemi ekledik. Bu sistem, ortamdaki bluetooth sinyallerini tarayarak bireylerin yerlerini tespit ediyor. Ayrıca, Wi-Fi sistemiyle iletişim kurarak, GSM operatörleri çalışmıyor olsa bile afetzede bireylerle haberleşmeyi sağlıyoruz. İHA için kendi kumanda sistemlerimizi geliştirdik."

Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden ödül almanın onurunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde...

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Adana Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor. Lise öğrencilerinin afetlerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılması için ürettikleri insansız hava aracı (İHA), festival kapsamında düzenlenen İHA yarışmasının serbest kategorisinde birinciliğe ulaştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal