Limon’un hayatımızda bu kadar önemli yeri olmasının sebebi içeriğindeki C vitamini ve sitrik asit’tir. Her türlü soruna çözüm olarak kullanılan limonun cilde faydası var mıdır?
LİMONUN CİLTTEKİ YARARLARI
Limonun cilde faydası vardır, ancak sadece doğru uygulandığı takdirde limonun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; sağlıklı ve güzel bir cilt, vücudun hem içerden hem de dışardan bakımı gerekli kılmaktadır, limon bunun için biçilmiş kaftandır; içme suyuna katılan taze kesilmiş bir limonun birkaç damlasının vücutta anti oksidan etki yaptığı bilinmektedir. Limonu yemek veya limon suyunu içmek yaşlılık lekelerini ve akneyi giderici etkileri vardır. Limon vücutta antioksidan etki yaparak iltihapları kurutmaya, yağları yakmaya, vücudun Ph dengesini düzenleyerek mikropların barınamayacağı bir ortam yaratmaya yardımcı olur. Limon Ph seviyesi itibariyle iltihaplı cilt hastalıkları ve akne gibi iltihaplı cilt hastalıklarına sebep olan mikropların yaşam alanını bozması sebebiyle rahatlatıcı ve iyileştiricidir.
Ciltteki yağlı bölgelerin yağını azaltır. Limondaki sitrik asit siyah noktaları ve ölü hücreleri dökücü etkiler yapar. Limon kafa derisinde oluşan ve saç dökülmesine sebep mantarları tedavi edici etkiye sahiptir. Sedef hastalığına bağlı olan lekelerin görünümünde hafifleme sağlar. Peeling yapıcı etkileri vardır. Deride kollajen artışını ve dolgun görünümü sağlar. Cilt üzerinde kollajene zarar veren maddeleri uzaklaştırıcı etkileri vardır.
Ancak limonu cilde direk uygulamak, dikkatli olunmadığı takdirde, cildi tahriş edebileceği için cilde yarardan çok zarar verebilir. Limonun faydalı etkilerini elde ederken aşağıdaki konularda dikkatli olmak önemlidir:
- Limonu cilde direk uygulamak cilt üzerinde oldukça hızlı etki gösterir, cildi güneş ışınlarına karşı savunmasız hale getirir. Bu sebeple limon cilde limonu direk uyguladıktan sonra dışarıya çıkmamak en doğrusudur.
- Limonun asidik olması peeling etkisi meydana getirir, cildi soyar; düzgün uygulama yapılmadığı takdirde cildi tahriş edebilir.
- Hassas cildi olanların ciltlerinde kuruma ve kızarıklık oluşturabilir.
- Turunçgil alerjisi olanlarda Fitofotodermatit denilen alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.
- Yaşlılık veya buna benzer lekeleri önlemek için limon kullanılırken tam tersi bir etkiyle ciltte lökoderma denilen açık renk lekeler oluşmaya başlayabilir.
- Limonu cildine uygulamak isteyenlerin günde bir kez uygulaması ve iyileşme başladığı anda limon sürmeyi bırakması tavsiye edilir. Limon sürüldükten sonra açık havaya çıkmamak hem enfeksiyon hem de leke riskini azaltacaktır.
- Limon kullandıktan sonra güneşe çıkmak bir zorunluluk olmuşsa güneşten koruyucu bir krem sürerek çıkmakta fayda vardır.
- Limonu gece uygulayacaklar uyumadan 3 saat önce uygulayıp limonu ciltten çıkaracak kadar vakit bırakmalıdırlar. Böylece gece boyu oluşacak bir reaksiyonu gözleme fırsatını yakalamış olurlar.
- Limon uzun süre ciltte bırakılmamalı, kısa bir süre tutulup yıkanmalıdır. Aksi takdirde hangi cilt tipi olursa olsun ciltte tahribat meydana gelmesi mümkündür.
Limonun cilde faydası için kullanım şeklinin önemi açıktır. Bu konuya dikkat edildiği cilt ve iç hastalıkları için hem ekonomik hem de kalıcı çözüm elde etmek mümkündür.